hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nyakunkon az influenza: ezt kell tudni a keresőképtelenség szabályairól

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd

A tél közeledtével egyre többen áldozatul különféle megfázásos betegségeknek, influenzának. Ilyenkor a munkavállalók egy része bizonytalan ideig nem tud munkát végezni. A munkáltatók igyekeznek minél gyorsabb visszatérésre ösztönözni a keresőképtelen munkavállalókat, mi sok konfliktust okoz. Nézzük, mit mond a helyzetre a jog.

A betegnek és a munkáltatónak egyaránt együttműködési kötelezettsége van

Keresőképtelenné bármelyik munkavállaló válhat. A munkavállaló a keresőképtelensége alatt mentesül a rendelkezésre állási és munkavégzési kötelezettség alól. (Nem kell tehát még a telefont sem felvennie.) A helyzet azonban nem ilyen egyszerű. Azt ugyanis, hogy keresőképtelen, a munkáltató tudomására kell hoznia, hiszen a munkavégzést a munkáltatónak át kell szerveznie. A feleket éppen ezért a munkaviszonyban együttműködési kötelezettség terheli.

Ennek keretében a felek kötelesek egymást minden olyan tényről, adatról, körülményről vagy ezek változásáról tájékoztatni, amely a munkaviszony létesítése, valamint az e törvényben meghatározott jogok gyakorlása és a kötelezettségek teljesítése szempontjából lényeges. Ennek módját a törvény nem határozza meg, érdemes azonban a bizonyítható módozatokat választani (például e-mail és telefon együtt). Amennyiben a munkavállaló ennek a kötelezettségének kirívóan nem tesz eleget, a munkaviszonya megszüntethető arra hivatkozva, hogy a munkáltatót a keresőképtelenség ideje alatt – a Kúria eseti döntése szerint – fokozott együttműködési kötelezettség terheli.

OLVASSA TOVÁB cikkünket, amelybn részletezzük, mit kell tennie betegség esetén a munkavállalónak, és mit a kell  a munkáltatónak, s milyen szabályok korlátozzák a  unkáltatókat abban, hogy könnyedén megválhassanak sokat betegeskedő alkalmazottaiktól.

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Társasház egyszeres

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Tárgyi eszköz – bruttó érték meghatározása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Csehországi adókötelezettségek

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close