hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Itt a válasz, milyen pótlékok járnak munkaidőkeretben dolgozóknak

  • adozona.hu

A munkaidőkeretben dolgozó, folyamatosan nyitva tartó büfé alkalmazottjának kell-e műszakpótlékot számfejteni a hétvégi és az éjszakai munkára? – kérdezte egyik olvasónk. Másik olvasónk pedig arra volt kíváncsi, hogy abban az esetben, ha valaki folyamatos munkarendben dolgozik (kórház), vasárnapra és ünnepnapra jár-e valamilyen pótlék, illetve hány szabadnap jár helyette? A kérdésekre dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász szakértőnk válaszolt.

Vasárnapi pótlék

Az Mt. célja, hogy a pótlékra való jogosultságot azon munkavállalók részére biztosítsa, akik a munkáltatói munkaszervezés következtében végeznek munkát vasárnap (rendes munkaidőben).  Ebből következően azok a munkavállalók, akiket a munkáltató olyan tevékenység keretében foglalkoztat, amely esetében a vasárnapi munkavégzés a körülményekből, a munkakör sajátosságából szinte magától értetődően következik, nem jogosultak pótlékra (kollektív szerződés vagy a felek megállapodása alapján ez a pótlék a lent meghatározott munkavállalókon kívül más munkavállalók részére is megállapítható).

Vasárnapi munkavégzés esetén 50 százalékos bérpótlék (vasárnapi pótlék) jár, ha a munkavállaló a rendes munkaidőben történő munkavégzésre kizárólag a 101. § (1) bekezdés d), e) vagy i) pontban meghatározott feltételek alapján kötelezhető (azaz több műszakos tevékenység keretében, készenléti jellegű munkakörben, a kereskedelemről szóló törvény hatálya alá tartozó, kereskedelmi tevékenységet, a kereskedelmet kiszolgáló szolgáltató, valamint kereskedelmi jellegű turisztikai szolgáltatási tevékenységet folytató munkáltatónál foglalkoztatott munkavállaló).

E definícióban a lényeges a „kizárólag” feltétel. Azaz, ha bármely más – az Mt. 101. § (1) bekezdés szerinti – eset alapján vasárnapi munkavégzés rendelhető el, a munkáltató nem köteles a vasárnapi pótlék megfizetésére.

A kérdező csak annyit írt, hogy folyamatosan nyitva van a büfé. Ahhoz, hogy jár-e bérpótlék, azt kellene megvizsgálni, hogy milyen rendelkezés(ek) alapján rendelhetnek el vasárnapra rendes munkaidőt, és arra kizárólag a fenti három eset egyike alapján kerül-e sor.

Éjszakai pótlék

Az éjszakai munka a 22 és 06 óra közötti időszakban teljesített munkavégzés. A munkavállalónak – a műszakpótlékra jogosult munkavállalót kivéve – éjszakai munkavégzés esetén, ha ennek tartama az egy órát meghaladja, tizenöt százalék bérpótlék jár.

Műszakpótlék

Az Mt. éjszakai és a műszakpótlékra való együttes jogosultságot nem biztosítja (ettől munkaszerződés, illetve kollektív szerződés eltérhet). A műszakpótlékra való jogosultság esetén időbeli feltételként 18 és 06 óra között, éjszakai pótlék esetén 22 és 06 között (legalább egy órát meghaladó időszakban) kell, hogy történjen a munkavégzés.

Műszakpótlékra jogosultság esetén a másik feltétel a rendszeresen változó munkaidőkezdet, mely azt jelenti, hogy havonta a beosztott munkaidő kezdetének időpontja legalább a munkanapok egyharmada esetében eltér, s a legkorábbi és legkésőbbi munkakezdési időpontok között legalább 4 óra eltérés van.

„Abban az esetben, ha valaki folyamatos munkarendben dolgozik (kórház), vasárnapra és ünnepnapra jár-e valamilyen pótlék, illetve hány szabadnap jár helyette? Az eddigiekben túlóraként számolta el a munkáltató ezeket a napokat, de új döntés alapján szabadnappal szeretné kiváltani. A dolgozók ezt a felállást nem szeretnék, hiszen a keresetük 40 százalékát veszítik el. Milyen szabályok alapján lehet ezt valóban megtenni, illetve mennyi pihenőnap jár egy vasárnapért, valamint "piros betűs" ünnepért?” – kérdezte egy másik olvasónk.

Ha a munkáltató működése megszakítás nélkülinek minősül, nem jár külön bérpótlék vasárnap rendes munkaidőben (azaz adott napra van beosztása a munkavállalónak) történő munkavégzés esetén. A munkaszüneti napon történő munkavégzésért a rendes munkaidőre járó munkabéren felül minden esetben jogosult a munkavállaló a 100 százalékos mértékű bérpótlékra.

Feltételezhető (ha túlóraként számolta el a munkáltató), hogy a munkavégzésre a vasárnap vagy munkaszüneti napon a munkaidő-beosztás szerinti napi munkaidőt meghaladóan került sor (vagy munkaidőkereten, elszámolási időszakon felül). Ilyen esetben jár:

– rendes bér + 50 százalék bérpótlék vagy
– rendes bér + a végzett munkával egyező tartamú, díjazott szabadidő.

A munkaidő-beosztás szerinti heti pihenőnapra (heti pihenőidőre) továbbá a munkaszüneti napra elrendelt rendkívüli munkaidőben történő munkavégzés esetén:

– rendes bér + 100 százalék bérpótlék vagy
– rendes bér + 50 százalék bérpótlék + egy (nem díjazott) heti pihenőnap.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Károkozás elszámolása

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Tagi kölcsön törlesztése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Alanyi adómentes számlák javítása tárgyi mentesre, áfahatár kezelése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs