hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Így kell átalakítani a munkaviszony létesítését követő munkáltatói tájékoztatást

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd, compliance szakértő

Január 1-jétől bővült a munkáltató munkaviszony létesítéséhez kapcsolódó tájékoztatási kötelezettsége, illetve az időtartamok is változnak. Cikkünkben ismertetjük, mire kell kiterjednie a tájékoztatásnak.

A 2022. évi LXXIV. törvény módosította 2023. január 1-jétől a munka törvénykönyve (Mt.) 46-47. paragrafusaiban rögzített munkáltatói tájékoztatási kötelezettségre vonatkozó szabályokat. Fontos változás, hogy a korábbi 15 nap helyett legkésőbb a munkaviszony kezdetétől számított 7 napon belül kell írásban tájékoztatnia a munkáltatónak a munkavállalót az egyes pontokra vonatkozó szabályokról.

A napi munkaidő, illetve a munkaidő beosztásához kapcsolódó egyéb tájékoztatások

A napi munkaidő a munkaszerződés rendelkezéseinek megfelelően jellemzően napi 8 óra, ez az Mt. 92. paragrafusának (2) bekezdése alapján készenléti jellegű munkakörben maximálisan 12 óra lehet.

A hét azon napjai, melyekre munkaidő osztható be, jellemzően hétfőtől péntekig (általános munkarendben), az ettől való eltérésről a munkáltatónak azonban tájékoztatást kell nyújtania.

A beosztás szerinti munkaidő lehetséges kezdő és befejező időpontja fő szabály jellemzően 8.00-16.20 vagy 9.00-17.20 (figyelembe véve a munkaközi szünetet, mely nem a munkaidő része), az ettől való eltérésről azonban a munkáltató külön tájékoztatja az érintett munkavállalót.

A rendkívüli munkaidő lehetséges tartama az Mt. 109. paragrafusa alapján 250 óra, kivéve a rendkívüli eseteket (lásd Mt. 108. §), illetve, amennyiben a felek az Mt. 109. paragrafusának (2) bekezdése alapján külön megállapodást kötnek. A munkavállaló a megállapodást a naptári év végére mondhatja fel.

A munkáltató tevékenységének sajátos jellege szempontjából azt kell megvizsgálni, hogy a tevékenység az Mt. 90. paragrafusa alapján megszakítás nélkülinek, többműszakosnak, idényjellegűnek vagy készenléti jellegűnek minősül-e.

– A munkáltató tevékenysége megszakítás nélküli, ha naptári naponként hat órát meg nem haladó tartamban vagy naptári évenként kizárólag a technológiai előírásban meghatározott okból, az ott előírt időszakban szünetel, és társadalmi közszükségletet kielégítő szolgáltatás biztosítására irányul, vagy a termelési technológiából fakadó objektív körülmények miatt gazdaságosan vagy rendeltetésszerűen másként nem folytatható.

– Többműszakos, ha a tartama hetente eléri a nyolcvan órát.

– Idényjellegű, ha a munkaszervezéstől függetlenül az év valamely időszakához vagy időpontjához kötődik.

– Készenléti jellegű a munkakör, ha a munkavállaló a feladatainak jellege miatt – hosszabb időszak alapulvételével – a rendes munkaidő legalább egyharmadában munkavégzés nélkül áll a munkáltató rendelkezésére, vagy a munkavégzés – különösen a munkakör sajátosságára, a munkavégzés feltételeire tekintettel – a munkavállaló számára az általánoshoz képest lényegesen alacsonyabb igénybevétellel jár.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben pontokba szedve ismertetjük a tájékoztatási kötelezettségre vonatkozó egyéb tudnivalókat!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Catering

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Stand bérleti díja Svájcban

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 április
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
hirdetÉs