hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Diákmunka szeptembertől: így működhet majd az iskolaszövetkezet

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Alapvető változást hoz az iskolaszövetkezeti jogviszonyokban az egyes iskolaszövetkezetekkel összefüggő törvények módosítása, amely a szövetkezeti törvénybe emeli át a diák munkavállalók foglalkoztatására vonatkozó rendelkezéseket.

Az Országgyűlés kormánypárti többsége tegnap megszavazta a nagyjából 130 ezer diák munkavállalót érintő törvénymódosítási javaslatot. A törvény szeptember 1-jén lép hatályba. A módosítás révén a diákok ezentúl nem munkavállalók lesznek, hanem a polgári törvénykönyvnek megfelelő megbízási szerződés alapján dolgoznak majd.

Három fél polgári jogi jogviszonya

Az iskolaszövetkezeti jogviszony három fél, az iskolaszövetkezet, a diák és a „szolgáltatás fogadójának” egymás közötti szerződéses jogviszonya marad. A diák továbbra is az iskolaszövetkezettel, a szövetkezet pedig a „szolgáltatás fogadójával” szerződne. Kapcsolatukat azonban a jövőben már nem a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.), hanem a Polgári törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (Ptk.), valamint a szövetkezetekről szóló 2006. évi X. törvény (Sztv.) szabályozzák.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletezzük a törvényi változásokat.

A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Egyéni vállalkozó foglalkoztatása

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Tanulószerződés nyári gyakorlat

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs