Gyermekvállalás esetén mi jár az apának? Hogyan tud hosszabb ideig otthon maradni?

  • Czeglédi Bernadett munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Cikkünkben azt vesszük végig, hogy milyen lehetősége van egy apának otthon maradnia a gyermekével, milyen szabadságokra jogosult, milyen ellátásokban bízhat, ha a munkavégzés helyett inkább egy ideig a gyermekgondozást választja.

Mire lehet jogosult az apa a várandósság alatt?

A várandósság alatt nincsen még semmilyen családtámogatási, illetve egészségbiztosítási pénzbeli ellátás, azonban jogosult lehet az apa a családi kedvezményre. Ehhez egyrészről adóköteles jövedelemre van szükség, másrészről nem mindegy, hogy a leendő szülők házastársak-e (bejegyzett élettársak-e). Ha viszont nem, akkor az apa csak a szülést követően tudja érvényesíteni a gyermek után járó adókedvezményt, havi szinten a magzat után nem. Egyösszegben azonban visszamenőleg is érvényesíthető a nem házastárs apának a magzat utáni adókedvezmény. Ez a magzat 91. napos korától jár, akár az anya, akár az apa is tudja érvényesíteni, vagy akár megoszthatják egymás között.

Mire jogosult az apa a gyermek születését követően?

Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátások közül az első a csecsemőgondozási díj. Ezt nagyon kevés kivételtől eltekintve az apa nem tudja igényelni. Olyan kivételek lehetnek, ha az anya meghal, vagy ha kikerül a családból, mert lemond a gyermekről, vagy esetleg hosszabb időre kórházba kerül.

Társadalombiztosítással foglalkozó további cikkeket itt olvashat!

A gyermek születésekor két családtámogatási ellátás megigénylésére van lehetőség, az egyik az egyszeri anyasági támogatás, a másik a családi pótlék. Az előbbit szintén csak az anya igényelheti, az utóbbit azonban bármelyik szülő. Összege egy gyermek után 12 200 Ft havonta, alanyi jogon jár, egyetlen feltétele, hogy saját háztartásban neveljék a gyermeküket a szülők, akik eldönthetik, melyikük veszi igénybe. Mivel az anyák szoktak otthon maradni a gyermekkel, a családi pótlékot is jellemzően ők szokták megigényelni.

Amikor megszületik a gyermek, az apa apasági szabadságra jogosult. 2023. január 1-jétől emelkedett az apasági szabadság napjainak a száma 5 napról 10 napra, amit gyermeke születését követő második hónap végéig vehet ki az apa, kérésének megfelelő időpontban, legfeljebb két részletben kell kiadni. A munkavállaló az apasági szabadság öt munkanapjára távolléti díjra, a hatodik munkanapjától a távolléti díj negyven százalékára jogosult.

Az apa éves szabadsága a gyermek születésétől növekszik, egy gyermek után plusz 2 napra, két gyermek után plusz 4 napra, kettőnél több gyermek esetén plusz 7 napra jogosult egy évben, a gyermek 16. életévét betöltött évig. Az erre vonatkozó igényét a munkahelyén tudja jelezni a munkáltatója felé.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyben részletezzük az apa gyermeknevelési támogatási jogosultságait!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Osztalékká vált osztalékelőleg

Szipszer Tamás

adószakértő

Őstermelő és egyéni vállalkozó iparűzési adó

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szekrényzár fordított áfával?

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink