hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Foglalkoztatási feltételek: mikor kell változtatnia a munkáltatónak?

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd

A munkavégzés alapvető feltételeit a felek a munkaszerződésben kötelesek rögzíteni. Adódhatnak azonban olyan körülmények, amelyek esetén ezen a feltételrendszeren a munkáltatónak módosítania kell. Ezeket az eseteket azért is érdemes áttekinteni, mert több, vonatkozó bírósági döntés is született a közelmúltban.

A munkaviszony olyan szerződéses megállapodás, melyben a munkáltató azt vállalja, hogy a munkavállalót meghatározott feltételekkel foglalkoztatja, és ezért számára munkabért fizet. A munkavállaló pedig azt vállalja, hogy a munkáltató rendelkezésére áll, illetve annak irányítása és utasítása alapján munkát végez.

A munkavégzés alapvető feltételeit a felek a munkaszerződésben kötelesek rögzíteni. Ilyen feltétel a munkakör, a munkabér, és lényegében a munkavégzés helye is.

Adódhatnak azonban olyan körülmények, amelyek esetén ezen a feltételrendszeren a munkáltató módosítani köteles. Tekintsük át ezeket!

Gyermekvállalás esetén a munkakör és a munkaidő módosítandó

A 2012. évi I. tv. (a munka törvénykönyve) előírja, hogy a munkavállaló számára ugyanazon alapbérrel egészségi állapotának megfelelő munkakört kell felajánlani, ha várandóssága megállapításától gyermeke egyéves koráig – munkaköri alkalmasságára vonatkozó orvosi vélemény alapján – eredeti munkakörében nem foglalkoztatható.

A munkakör módosításához azonban minden esetben a felek megállapodása szükséges.

A munkavégzés alól pedig a munkavállalót fel kell menteni, ha az egészségi állapotának megfelelő foglalkoztatása nem lehetséges. 

Amennyiben az egészséget nem veszélyeztető foglalkoztatás megoldható lenne más munkakörben, de ehhez a munkavállaló nem járul hozzá, abban az esetben is fel kell menteni a munkavégzés alól a munkavállalót, de alapbére erre az időszakra nem illeti meg. 

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, melyek azon további esetek, amikor a munkáltató módosítani köteles a foglalkoztatás feltételein!

A teljes cikkhez előfizetőink illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Nyugdíjas önellenőrzés

Széles Imre

tb-szakértő

Telephely után fizetendő társasági adó

Kiss Péter

adószakértő

TruTax Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close