hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Fizetség nélkül ette és vitte haza a gyerekek ebédjét – elbocsátották

  • adozona.hu

Az óvónők rendszeresen ettek a gyermekek ebédjéből, térítés díj megfizetése nélkül. Egyikőjük munkáltatói figyelmeztetés ellenére ismét fogyasztott az ételből, ezért megszüntették munkaviszonyát. Az ügyet a Kúria zárta le.

A felperes 2004. szeptember 1-jétől állt az alperes alkalmazásában óvoda-pedagógus munkakörben. Az óvodában a munkavállalók közül többen rendszeresen úgy étkeztek, hogy térítési díj fizetése nélkül alkalmanként fogyasztottak a gyermekek ebédjéből.

Az igazgató 2013. május 10-én írásbeli figyelmeztetésben részesítette a felperest. Eszerint a 2013. május 6-án tartott táskaellenőrzés alkalmával a táskájában a gyermekek által el nem fogyasztott ételt találtak, amit el akart vinni az intézményből. Felhívták a figyelmét arra, hogy ez már a második figyelmeztetése, a következő a munkaviszony megszüntetését vonhatja maga után.

2013. május 21-én, nevelőtestületi értekezleten kiderült, hogy több óvónő úgy ült le ebédelni a gyerekekkel, hogy nem fizette be az étkezési díjat. Ezt a felperes is elismerte. A 2013. május 30-án kelt és 31-én kézbesített felmondással az alperes 50 nap felmondási idővel megszüntette a felperes munkaviszonyát. A felmondás indokát képezte többek között, hogy a felperes 2013. május 21-én a rendkívüli nevelőtestületi értekezleten elismerte, hogy a sorozatos figyelmeztetések ellenére térítési díj megfizetése nélkül önkényesen étkezett a gyermekeknek biztosított élelmiszerből, továbbá indok volt a május 6-ai táskaellenőrzés eredménye is. A felperes keresetében a munkaviszony megszüntetése jogellenességének megállapítását és jogkövetkezményei alkalmazását kérte.

Az elsőfokú bíróság ítéletével megállapította, hogy az alperes jogellenesen szüntette meg a felperes munkaviszonyát. Az alperes fellebbezése folytán eljárt másodfokú bíróság ítéletével az elsőfokú ítéletet fellebbezett részében megváltoztatta és a felperes keresetét teljes egészében elutasította.

A felperes a felülvizsgálati kérelme nem megalapozott – állapította meg a Kúria. A felülvizsgálati kérelemben foglaltakkal ellentétben a törvényszék által értékelt tanúvallomásokból megállapítható volt, hogy a felperes 2013. május 6-án nem maradékot, hanem a gyermekek étkeztetésére szánt élelmiszert akart kivinni az intézményből. A táskaellenőrzés során tapasztaltak miatt a munkáltató írásbeli figyelmeztetést alkalmazott, melyben foglalt magatartás a bírói gyakorlat szerint később nem képezheti felmondás indokát, azonban a munkaviszonynak egy hasonló magatartás miatt történő megszüntetése indokoltságát alátámaszthatja (BH1999.332.).

A felperes nem vitatta, hogy 2013. május 21-én értesült a munkáltató arról, hogy a korábbi igazgatói utasítást és az azt követő ellenőrzéseket követően is változatlanul fogyasztott a gyermekek ételéből, ezért okszerű a törvényszék következtetése arról, hogy a május 6-ai hasonló cselekményt követően ezen ismeret birtokában jogszerűen alkalmazhatott rendes felmondást a munkáltató azon munkavállalójával szemben, aki nemcsak a munkahelyén fogyasztott a gyermekek ételéből, hanem azt otthon is megtette.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kedvezményezett átalakulás feltételei

Pölöskei Pálné

adószakértő

Munkahelyi baleset utáni ellátás számviteli elszámolása

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Bt.-beltag, -kültag ingyenes munkavégzése

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31