Félreértések az otthoni munkavégzés szabályaival kapcsolatban

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd
2

A járványügyi korlátozásokra tekintettel számos munkahely döntött úgy, hogy otthoni munkavégzés keretében foglalkoztatja a munkavállalókat. Tekintettel arra, hogy sok a keveredés az otthoni munkavégzés szabályainak alkalmazása körül, összefoglaltuk a legfontosabb szabályokat.

Nem rendelhető el egyoldalúan otthoni munkavégzés

A munkavégzés helye a munkaszerződés fontos eleme, mely jellemzően a munkáltató székhelye, telephelye vagy a felek megállapodása hiányában a szokásos munkavégzés helye. Előfordulhat azonban, hogy a munkavállaló a munkáját nem így végzi, hanem a felek – jellemzően meghatározott időtartamra – otthoni munkavégzésben állapodnak meg. Ha az otthoni munkavégzésre folyamatosan kerül sor – ahogyan az a veszélyhelyzet alatt is történik –, abban az esetben lényegében távmunkavégzésről beszélünk.

A távmunkavégzés a munkáltató telephelyétől elkülönült helyen rendszeresen folytatott olyan tevékenység, amelyet számítástechnikai eszközzel végeznek, és eredményét elektronikusan továbbítják. Fontos szabály, hogy a munkaszerződésben meg kell állapodni a munkavállaló távmunkavégzés keretében történő foglalkoztatásában.

Ebből az is következik, hogy jogellenes az a munkáltatói gyakorlat, mely egyoldalú intézkedéssel dönt az otthoni munkavégzés elrendeléséről. Erre ugyanis kizárólag a felek közös megállapodásával van jogszerű lehetőség. A tavalyi évben ez alól kormányrendeletben tett kivételre vonatkozó rendelkezés már nem hatályos, mellesleg az is kérdéses, hogy a munka törvénykönyve kormányrendeletben egyáltalán jogszerűen módosítható lett volna-e.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben fontos kérdéseket tisztázunk, amelyekkel a munkáltatóknak számolniuk kell otthoni munkavégzés esetén.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (2)
adózóna.hu

Kedves Olvasó!

Köszönjük észrevételét, a mondatot javítottuk.

Üdvözlettel az Adózóna csapata

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kapcsolt vállalkozás

Szipszer Tamás

adószakértő

Áttérés, kataátalány

Szipszer Tamás

adószakértő

Kivás vállalkozó

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close