hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Félnapos munkaszünet nagypénteken: szinte minden oldalról bírálják az osztrák kormány tervét

  • MTI

Általános félnapos munkaszünetet tervez nagypéntekre az osztrák kormány, de máris sok bírálatot kapott a munkajogi viták rendezését célzó új rendelkezésére, amely szerint minden munkavállaló csak 14 óráig dolgozhat a húsvéti ünnepek kezdőnapján.

Az Európai Bíróság nemrégi döntésének fényében hozott kompromisszumos megoldással a kormány célja az volt, hogy a lehető legkevesebbet változzon az eddigi helyzet – mutatott rá a kormánykoalíciót képviselő Walter Rosenkranz szabadságpárti és Peter Haubner néppárti illetékes.

Az új szabályozás a tervek szerint már idén életbe lép.

A Jézus keresztre feszítéséről megemlékező nagypéntek eddig csak az ország protestáns felekezeteihez tartozóknak volt szabadnap, e vallási kisebbségek történelmi üldözöttségének jogcímén. Ugyanezen az alapon jár máig szabadnap a zsidóknak legnagyobb vallási ünnepükön, a jóm-kipúr napján. Ausztria nagyrészt római katolikus lakosságának csak a húsvéthétfő munkaszüneti nap.

Az Európai Bíróság a múlt hónapban úgy rendelkezett, hogy az osztrák rendszer sérti az egyenlő bánásmód elvét.

A kérdés azt követően került napirendre, hogy egy vallási felekezethez nem tartozó osztrák munkavállaló bírósághoz fordult azzal a követeléssel: fizessenek neki ünnepi pótlékot, mert dolgozott nagypénteken.

Az Osztrák Néppárt (ÖVP) és az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) koalíciójának mostani döntése szinte senkinek sem nyerte el a tetszését.

Sokan nagypéntek reggel eddig misére mentek – panaszkodott Michael Bünker evangélikus püspök.

Jobb megoldás lett volna, ha egy vallási ünnepeken tetszőlegesen felhasználható szabadnapot biztosítottak volna az elismert vallási kisebbségeknek – vélekedett Bünker, aki szerint ezzel mindenki – köztük a muszlim kisebbség is – jól járt volna.

Az osztrák Katolikus Püspöki Konferencia is sajnálkozott a döntés miatt.

A többi politikai párt is elégedetlennek bizonyult a megoldással. A demokraták például azt akarták elérni, hogy a teljes nagypénteket nyilvánítsák munkaszüneti napnak.

„Hihetetlen, hogy egy kormány mennyire el tud rugaszkodni a valóságtól” – írta közleményében az Új Ausztria és Liberális Fórum (NEOS) nevű párt. „Az ilyen tipikusan osztrák döntéseknek csak vesztesei lehetnek” – tette hozzá.

A szakszervezetek ugyancsak felháborodottan reagáltak. Rainer Wimmer szociáldemokrata szakszervezeti vezető szerint a kormány kontárkodása valójában „újabb térdre borulás az ipar előtt”.

Szakértők szerint a döntéssel a munkaadók olcsón megúszták, mert nagypénteken sokuk eddig is korábban hazaengedte a munkavállalókat.

Ausztria jelenleg évi 13 ünnepnappal rendelkezik, ami európai uniós szinten is soknak számít. Az üzleti szféra azzal érvelt, hogy az ország nem engedhet meg magának még egy fizetett szabadnapot.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Termőföld átminősítése

Lepsényi Mária

adószakértő

Mezőgazdasági telephely – földértékesítés

Lepsényi Mária

adószakértő

Ingatlan bérbevétele magánszemélytől

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close