hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Fel lehet-e mondani egészségügyi alkalmatlanság miatt?

  • adozona.hu
1

Ha a dolgozó keresőképtelen, táppénzjogosultsága lejárt, régóta rokkantsági ellátást kap és foglalkozási rehabilitáció nem javasolt, felmondható-e a munkaviszonya egészségügyi alkalmatlanság vagy más címen? Lényegében erről érdeklődött olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

Olvasónk kérdése konkrétan így szólt: "Dolgozónk táppénzjogosultsága 2016 márciusában lejárt. 2015 decemberétől rokkantsági ellátást kap, foglalkozási rehabilitáció nem javasolt. Jelenleg is keresőképtelen, egészségi állapota 45%. Felmondható-e a munkaviszonya egészségügyi alkalmatlanság vagy más címen? Igaz, semmilyen juttatást nem fizetünk, azonban a mindenkori éves szabadságra az idők végezetéig jogosult, ami elég nagy teher."

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

Ha a dolgozó rehabilitációs ellátásban vagy rehabilitációs járadékban részesül, a munkaviszonya egészségi okkal összefüggő képességével indokolt felmondással akkor szüntethető meg, ha a munkavállaló eredeti munkakörében nem foglalkoztatható tovább és a munkavállaló számára állapotának egészségi szempontból megfelelő munkakört nem tud felajánlani, vagy a munkavállaló a felajánlott munkakört alapos ok nélkül nem fogadja el [Mt. 66. § (5) bekezdés]. Lényeges, hogy a munkáltatónak álljon rendelkezésére az egészségügyi alkalmatlanságról szóló foglalkozás-egészségügyi orvosi vélemény, ennek hiányában ugyanis a felmondás jogellenes.
A munkáltató azonban nem köteles a munkaviszonyt megszüntetni, így felmondást közölni.

Részletesebben, a fentieket indokolva: a munkáltatót a foglalkoztatási kötelezettség a hatályos munkaszerződés szerinti munkakörre vonatkozóan terheli. A fenti esetben a munkavállaló egészségi okból eredően nem tud eleget tenni a munkaviszonyból rá háruló alapvető kötelezettségének, azaz a személyes munkavégzésnek. Tehát a munkáltató a foglalkoztatási kötelezettségét azért nem tudja teljesíteni, mert a dolgozó a munkaköre betöltésére egészségi okból nem alkalmas, azaz a foglalkoztatási kötelezettség hiánya a munkavállaló személyéhez köthető okból hiúsul meg, az nem a munkáltató oldalán merül fel. A munkáltató foglalkoztatná, de a munkavállaló a munkakör ellátására alkalmatlan.
Ekkor megnyílik a munkáltató felmondási joga, a dolgozó képességével összefüggő indokra hivatkozással megszüntetheti a munkaviszonyt, erre azonban nem köteles. A Kúria több eseti döntésében kifejtette ugyanis, hogy a munkáltató a megváltozott munkaképességű, munkakörében nem foglalkoztatható munkavállalóval fennálló munkaviszony megszüntetésére nem köteles, a jogviszonyt fenntarthatja, ilyen esetben a jogviszony fizetés nélküli szabadságban történő megállapodás hiányában is szünetel (Mfv.II.10.620/1998/2., Mfv.I.10.850/2000/3.).
A munkaviszonyt tehát sem a munkáltató, sem a munkavállaló nem köteles megszüntetni.

Amennyiben egyik fél sem lép, a munkavállaló mentesül a munkavégzési és rendelkezésre állási kötelezettsége alól, munkavégzés hiányában pedig munkabérre sem jogosult. Ebbe azt is bele kell érteni, hogy állásidőre járó díjazás sem illeti meg, hiszen nem a munkáltató nem tudja foglalkoztatni a munkaszerződése szerint, hanem a munkavállaló nem tud eleget tenni a munkavégzési és rendelkezésre állási kötelezettségének. Bérfizetés hiányában a munkaadó nem von le és nem fizet be járulékokat, így a dolgozó biztosítási jogviszonya is szünetel.

Köztes megoldás lehet, ha a munkáltató fel tud ajánlani egy olyan munkakört, melynek betöltésére alkalmas lenne a munkavállaló. Ilyen kötelezettsége azonban nincs, kivéve a rehabilitációs ellátásban vagy rehabilitációs járadékban részesülő munkavállaló fent idézett esetét.

Jogos kérdésként merülhet fel, hogy mennyire felel meg a munkajogi alapelveknek, nem ütközik-e a joggal való visszaélés tilalmába azon munkáltatói magatartás, miszerint nem közöl felmondást, mert nem kíván végkielégítést, felmondási időre járó távolléti díjat fizetni. Az Mt. 7. § (2) bekezdése szerint, ha a joggal való visszaélés munkaviszonyra vonatkozó szabály által megkívánt jognyilatkozat megtagadásában áll és ez a magatartás nyomós közérdeket vagy a másik fél különös méltánylást érdemlő érdekét sérti, a bíróság a jognyilatkozatot ítéletével pótolja, feltéve, hogy az érdeksérelem másképpen nem hárítható el. Álláspontom szerint ezen jognyilatkozat, tulajdonképpen a felmondás pótlása szűk körben akkor jöhetne szóba, ha az alkalmatlanság a munkaviszonnyal összefüggésben következett be, pl. egy munkahelyi baleset vagy foglalkozási megbetegedés következménye. Ilyenkor azonban a gyakorlatban a munkáltató, mivel a munkavállalónak egyéb anyagi igényei merülnek fel, jobban hajlik a kompromisszumos megoldásokra és a jogviszony esetleges megszüntetése is jogvita nélkül zajlik le.

További megoldást a munkaviszony közös megegyezéssel történő megszüntetése jelenthet, ehhez azonban a fenti szabályokat ismernie kell a dolgozónak is.
Szabadságra ilyen esetben is jogosult a munkavállaló, és hosszabb távon (ami akár évek kérdése is lehet, ha a dolgozó maga nem lép) feltehetően jobban megéri egy felmondás akár akkor is, ha végkielégítésre jogosult a dolgozó.

Összefoglalva: a felmondás oka jelen esetben vagy a munkáltató működésével összefüggő ok lehet (pl. munkakör megszüntetés, létszámcsökkentés, stb.), vagy a dolgozó egészségi okkal összefüggő képessége (ha áll rendelkezésre „nem alkalmas” minősítés, illetve a dolgozó rehabilitációs ellátásban vagy rehabilitációs járadékban részesül, előzetesen az állásfelajánlási kötelezettségnek eleget kell tenni).

 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (1)
barnagabi

A munkaviszony akkor jöhet létre, ha a Munkavállaló a betöltendő munkakörhöz szükséges képzettséggel, képességgel kompetenciákkal rendelkezik, valamint a munkaszerződés megkötését megelőzően az előírt foglalkozásegészségügyi vizsgálaton "alkalmas" minősítést kapott. E nélkül a jogviszonyt nem lehet létrehozni, mind munkajogi mind munkavédelmi okok miatt. A leírt esetben a Munkavállaló egészségi állapotában kialakult lényegi változás miatt keresőképtelenné vált és nem a Munkáltató érdekköréből vagy az ellátott munkakörrel kapcsolatos, okozati összefüggés nem állapítható meg. A szakorvosi vélemény alapján a munkaköre ellátására alkalmatlan dolgozó nem végezhet munkát, és ez az állapota belátható időn belül nem fog megváltozni ( keresőképesség) akkor ezeket a körülményeket meg kell a dolgozóval beszélni és a munkaviszonyát közös megegyezéssel megszüntetni és a munkaviszony végén az Őt megillető fizetett szabadságot ki kell neki fizetni. Álláspontom szerint ez megoldás korrekt és jogszerű, ahhoz képest, hogy időtlen időkig kivárni, hogy dolgozó majd kéri a jogviszony megszüntetését, valamint a jogszabályismerő Munkáltatótól ez az elvárható magatartás és együttműködés, hogy ezt a helyzetet feloldja. Más szakmai vélemények szerint a jogviszonyt létrehozni és megszüntetni is lehet ráutaló magatartással, anélkül, hogy indokolná a felmondást valamelyik fél és az ebből fakadó kötelezettségek (felmondási időre járó bér, végkielégítés) terhelhetnék. A megszüntető jognyilatkozat attól a féltől várható el amelyik fél oldalán a szerződési kötelezettség nem teljesítésére okot adó körülmény felmerült.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Térítésmentesen kapott termék

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Átalányadózás év közbeni kezdéssel

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close