hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Fel lehet mondani a próbaidő alatt munkahelyi balesetet szenvedett dolgozónak?

  • adozona.hu
1

„Munkavállalónk 2019. december 04. óta áll munkaviszonyban, 6 hónapos próbaidővel. Négy nap után munkahelyi baleset érte, azóta sem dolgozik. Szeretnénk felmondani a neki. Azonnali hatályú felmondással próbaidő alatt megtehetjük-e ezt, ha igen, akkor is csak a táppénz lejárta, keresőképesnek nyilvánítása után tudjuk kiléptetni, és addig munkaviszonyban kell tartani, illetve fizetni a táppénzt?” Olvasói kérdésre dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász ügyvéd válaszolt.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A munka törvénykönyve (Mt.) 79. § (1) bekezdés a) pontja szerint próbaidő alatt a felek azonnali hatályú felmondással indokolás nélkül megszüntethetik a munkaviszonyt. Erre írásban kerülhet sor, tartalmilag pedig ki kell tűnnie belőle, hogy a fél a munkaviszony azonnali hatályú megszüntetését kívánja.

A próbaidő a tartós jogviszony létesítését segítő jogi megoldás, így fogalmilag kizárt a felmondási tilalmak és korlátozások figyelembevétele. Azaz nem akadályozza a munkaviszony próbaidő alatti azonnali hatályú felmondását a munkavállaló várandóssága vagy a kérdés szerinti keresőképtelensége sem. A munkaviszony a közlés napjával megszűnik, tehát a táppénzes időszakkal nem tolódik ki a megszüntetés napja. Arra ügyeljenek, hogy a próbaidő nem határidő, hanem időtartam, ezért a számítására nem alkalmazhatók a határidő számítási szabályok. Tehát például nincs jelentősége, hogy az utolsó nap munkaszüneti napra, vagy heti pihenőnapra esik-e, a próbaidő mindenképpen lejár az utolsó nap végén.

Azonban a munkaviszonynak ebben a formában történő megszüntetésére is vonatkozik az a követelmény, hogy a jogokat és kötelezettségeket rendeltetésüknek megfelelően kell gyakorolni és teljesíteni, betartva az egyenlő bánásmód követelményét is. Ha például a munkáltató próbaidő alatt azonnali hatállyal megszünteti a munkaviszonyt, és ennek kifejezett mögöttes indoka a keresőképtelenség volt, abban az esetben a munkáltató megsértette a diszkrimináció tilalmát.  Hasonló a helyzet, ha a munkavállaló szexuális zaklatást elutasító magatartására történő válaszadásként került sor a próbaidő alatti azonnali hatályú felmondásra. A bizonyítás, illetve diszkrimináció esetén a valószínűsítés súlyos terhe ilyen esetekben a munkavállalón van.

Egy dolgot javaslok ellenőrizni: a próbaidő tartama hat hónap kizárólag kollektív szerződés rendelkezése alapján lehet. Ennek hiányában az három hónap múlva jár le.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (1)
nehézévek

Ez azért DURVA DOLOG! Munkahelyi baleset érte, nyilvánvalóan nem saját hibájából, hanem a NEM MEGFELELŐ MUNKAVÉDELMI OKTATÁS következtében!!! Egyenesen UNDORÍTÓNAK TARTOM, HOGY A FIDESZ ÁLTAL ALKOTOTT MUNKA TÖRVÉNYKÖNYVE és azok módosításai egyre inkább a munkavállalók ellen szólnak. Gyakorlatilag bárkit, bármikor ki lehet rúgni, a munkavállalókat lassan már nem védi semmi!!!

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kft.-ügyvezető járuléka

Széles Imre

tb-szakértő

Őstermelés mellett társas vállalkozó

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close