hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Fel lehet mondani a próbaidő alatt munkahelyi balesetet szenvedett dolgozónak?

  • adozona.hu
1

„Munkavállalónk 2019. december 04. óta áll munkaviszonyban, 6 hónapos próbaidővel. Négy nap után munkahelyi baleset érte, azóta sem dolgozik. Szeretnénk felmondani a neki. Azonnali hatályú felmondással próbaidő alatt megtehetjük-e ezt, ha igen, akkor is csak a táppénz lejárta, keresőképesnek nyilvánítása után tudjuk kiléptetni, és addig munkaviszonyban kell tartani, illetve fizetni a táppénzt?” Olvasói kérdésre dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász ügyvéd válaszolt.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A munka törvénykönyve (Mt.) 79. § (1) bekezdés a) pontja szerint próbaidő alatt a felek azonnali hatályú felmondással indokolás nélkül megszüntethetik a munkaviszonyt. Erre írásban kerülhet sor, tartalmilag pedig ki kell tűnnie belőle, hogy a fél a munkaviszony azonnali hatályú megszüntetését kívánja.

A próbaidő a tartós jogviszony létesítését segítő jogi megoldás, így fogalmilag kizárt a felmondási tilalmak és korlátozások figyelembevétele. Azaz nem akadályozza a munkaviszony próbaidő alatti azonnali hatályú felmondását a munkavállaló várandóssága vagy a kérdés szerinti keresőképtelensége sem. A munkaviszony a közlés napjával megszűnik, tehát a táppénzes időszakkal nem tolódik ki a megszüntetés napja. Arra ügyeljenek, hogy a próbaidő nem határidő, hanem időtartam, ezért a számítására nem alkalmazhatók a határidő számítási szabályok. Tehát például nincs jelentősége, hogy az utolsó nap munkaszüneti napra, vagy heti pihenőnapra esik-e, a próbaidő mindenképpen lejár az utolsó nap végén.

Azonban a munkaviszonynak ebben a formában történő megszüntetésére is vonatkozik az a követelmény, hogy a jogokat és kötelezettségeket rendeltetésüknek megfelelően kell gyakorolni és teljesíteni, betartva az egyenlő bánásmód követelményét is. Ha például a munkáltató próbaidő alatt azonnali hatállyal megszünteti a munkaviszonyt, és ennek kifejezett mögöttes indoka a keresőképtelenség volt, abban az esetben a munkáltató megsértette a diszkrimináció tilalmát.  Hasonló a helyzet, ha a munkavállaló szexuális zaklatást elutasító magatartására történő válaszadásként került sor a próbaidő alatti azonnali hatályú felmondásra. A bizonyítás, illetve diszkrimináció esetén a valószínűsítés súlyos terhe ilyen esetekben a munkavállalón van.

Egy dolgot javaslok ellenőrizni: a próbaidő tartama hat hónap kizárólag kollektív szerződés rendelkezése alapján lehet. Ennek hiányában az három hónap múlva jár le.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (1)
nehézévek

Ez azért DURVA DOLOG! Munkahelyi baleset érte, nyilvánvalóan nem saját hibájából, hanem a NEM MEGFELELŐ MUNKAVÉDELMI OKTATÁS következtében!!! Egyenesen UNDORÍTÓNAK TARTOM, HOGY A FIDESZ ÁLTAL ALKOTOTT MUNKA TÖRVÉNYKÖNYVE és azok módosításai egyre inkább a munkavállalók ellen szólnak. Gyakorlatilag bárkit, bármikor ki lehet rúgni, a munkavállalókat lassan már nem védi semmi!!!

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

5% lakásépítési áfa

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Katás egyéni vállalkozó csed mellett

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Gyed számításának alapja

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close