hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ezt érdemes tudni a próbaidőről

  • dr. Hajdu-Dudás Mária, munkajogász

Meghosszabbítható-e a próbaidő? Jár-e szabadság a tartamára? Létezik-e próbamunka? Adható-e alacsonyabb munkabér próbaidő alatt? Cikkünkből ezekre a kérdésekre is választ kaphat.

A puding próbája

A próbaidő rendeltetése, hogy a munkáltató és a munkavállaló „kipróbálják” egymást, és ennek sikerétől vagy sikertelenségétől tegyék függővé a munkaszerződés hatályának megszűnését.

A felek nem kötelesek próbaidőben megállapodni, ha azonban kikötik, erre a munkaszerződésben van lehetőségük, és kizárólag a munkaviszony kezdetétől számított legfeljebb három hónapig. Ennél rövidebb tartam kikötése esetén a próbaidő legfeljebb egy alkalommal meghosszabbítható, azonban összességében így sem haladhatja meg a három hónapot. A hosszabbításra munkaszerződés-módosítással kerülhet sor.

Lényeges, hogy mindig határozzuk meg a próbaidő teljes tartamát, mivel a törvény nem tartalmaz általános próbaidő-mértéket!

A próbaidő funkcióját biztosítja az a megoldás, ha a munkáltató határozott időtartamú, például 1 éves munkaviszonyban állapodik meg a munkavállalóval, a munkaszerződésben kikötnek 3 havi próbaidőt, és habár ez az időszak sikeres volt, de az 1 év tartam már nem, így elköszönnek egymástól. Ha viszont elégedettek egymással a felek, a munkaszerződést határozatlan időtartamúvá módosíthatják.

Kollektív szerződés rendelkezése alapján a próbaidő tartama legfeljebb hat hónap lehet. A kollektív szerződés azonban csak a próbaidő tartamáról rendelkezhet, így mindig a munkaszerződésnek kell tartalmaznia a próbaidőben való megállapodást.

A próbaidő rendeltetése indokolja azt a szabályt, hogy nem köthető ki jogszerűen, ha a munkavállaló korábban már dolgozott azonos vagy hasonló munkakörben ugyanannál a munkáltatónál. 

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja a próbaidőre vonatkozó egyéb főbb szabályokat!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Munkabér kifizetése

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Munkaidőkeret rendkívüli munka díjazása

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Külföldi munkavállalás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1