hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ezt érdemes tudni a próbaidőről

  • dr. Hajdu-Dudás Mária, munkajogász

Meghosszabbítható-e a próbaidő? Jár-e szabadság a tartamára? Létezik-e próbamunka? Adható-e alacsonyabb munkabér próbaidő alatt? Cikkünkből ezekre a kérdésekre is választ kaphat.

A puding próbája

A próbaidő rendeltetése, hogy a munkáltató és a munkavállaló „kipróbálják” egymást, és ennek sikerétől vagy sikertelenségétől tegyék függővé a munkaszerződés hatályának megszűnését.

A felek nem kötelesek próbaidőben megállapodni, ha azonban kikötik, erre a munkaszerződésben van lehetőségük, és kizárólag a munkaviszony kezdetétől számított legfeljebb három hónapig. Ennél rövidebb tartam kikötése esetén a próbaidő legfeljebb egy alkalommal meghosszabbítható, azonban összességében így sem haladhatja meg a három hónapot. A hosszabbításra munkaszerződés-módosítással kerülhet sor.

Lényeges, hogy mindig határozzuk meg a próbaidő teljes tartamát, mivel a törvény nem tartalmaz általános próbaidő-mértéket!

A próbaidő funkcióját biztosítja az a megoldás, ha a munkáltató határozott időtartamú, például 1 éves munkaviszonyban állapodik meg a munkavállalóval, a munkaszerződésben kikötnek 3 havi próbaidőt, és habár ez az időszak sikeres volt, de az 1 év tartam már nem, így elköszönnek egymástól. Ha viszont elégedettek egymással a felek, a munkaszerződést határozatlan időtartamúvá módosíthatják.

Kollektív szerződés rendelkezése alapján a próbaidő tartama legfeljebb hat hónap lehet. A kollektív szerződés azonban csak a próbaidő tartamáról rendelkezhet, így mindig a munkaszerződésnek kell tartalmaznia a próbaidőben való megállapodást.

A próbaidő rendeltetése indokolja azt a szabályt, hogy nem köthető ki jogszerűen, ha a munkavállaló korábban már dolgozott azonos vagy hasonló munkakörben ugyanannál a munkáltatónál. 

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja a próbaidőre vonatkozó egyéb főbb szabályokat!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Üzletrész értékesítése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Árfolyam kiva elszámoló bevallásban

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Nyugdíjas tag jövedelme

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31