hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ezek a tipikus hibák felmondásnál

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Időről-időre bemutatjuk azokat a tipikus hibákat, melyeket a felek, azaz a munkáltatók, illetve a munkavállalók a munkaviszony megszüntetésével összefüggésben elkövetnek. Három területet veszünk szemügyre: a munkaviszony jogellenes megszüntetésének jogkövetkezményét, a munkáltatói felmondás indoklását, valamint az azonnali hatályú felmondás szükségtelen alkalmazását.

A jogszabályokon túlmenően a Kúria alakuló joggyakorlata nyújt számunkra segítséget a témában. 

Az elmaradt munkabér összegszerű meghatározása

A korábbi szabályozással szemben az elmaradt munkabér követelése jelenleg korlátozás alá esik. Nem haladhatja meg ugyanis a munkavállaló 12 havi távolléti díjának mértékét.

Ezzel összefüggésben ugyanakkor a jogértelmezésben nem volt teljes az összhang. Sokan úgy értelmezték az előírást, hogy a munkavállalónak az elmaradt munkabérét ki sem kell számolni, hanem helyette a 12 havi távolléti díját (mely alacsonyabb) kell alapul venni, és ebből az összegből kell levonni azt az összeget, melyet a munkavállaló kárenyhítési kötelezettsége körében (elhelyezkedés) megkeresett vagy megkereshetett volna.

A Kúria azonban EBH2017.M19. számú döntésében rámutatott arra, hogy a helyes eljárás nem ez. Elsőnek az elmaradt jövedelem 12 havi távolléti díjban meghatározott korlátját kell meghatározni, hiszen ez a viszonyítási alap. Következő lépésben azonban össze kell adni az elmaradt munkabér egyes tételeit is, ami az idő előrehaladtával folyamatosan nő. Végezetül ebből a tényleges kárból kell levonni a megtérülő jövedelmet.

Amennyiben a fennmaradó összeg a 12 havi távolléti díj mértékét meghaladja, a 12 havi távolléti díjat – összhangban a 3/2014. (III. 31.) KMK véleménnyel – levonás nélkül, teljes összegben kell megtéríteni.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megismerje a felmondás munkáltatói indoklásával és az azonnali hatályú felmondás alkalmazásával kapcsolatos gyakori hibákat! 

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

EMVA Alapból finanszírozott támogatás számviteli nyilvántartása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Megbízási szerződés mellett költségtérítés

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1