hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ezek a munkabér elemei

  • adozona.hu

Miből tevődik össze a havi bruttó munkabér? – kérdezte az Adózóna olvasója. Dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

A kérdés konkrétan így szólt: "A havi rendszeres bruttó munkabérbe milyen bérelemek tartoznak bele? Beletartozik-e a rendkívüli munkavégzésre járó bér, a cafeteria, az év végi bónusz, a jutalom, a prémium?"

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A "havi rendszeres bruttó munkabér" fogalmat a törvény nem használja. Mindig esetről-esetre kell eldönteni, hogy a munkaviszony alapján a munkavállalónak kifizetett valamilyen összeg munkabérnek minősül-e. A bírói gyakorlat szerint ebből a szempontból nem a juttatás elnevezésének, hanem a juttatás tényleges tartalmának van jelentősége. Az azonban levezethető az Mt.-ből, hogy munkabérnek minősül az alapbér, a bérpótlékok, bónusz, jutalom, prémium, pénzbeli cafeteria. Nem munkabér ugyanakkor például a költségtérítés és a természetbeni juttatás sem.

Utalnék arra, hogy az Mt. ismeri ugyanakkor a távolléti díj fogalmát. A távolléti díj megállapításakor együttesen kell figyelembe venni

› az esedékesség időpontjában érvényes alapbért, pótlékátalányt, valamint 

› az esedékesség időpontját megelőző utolsó 6 hónapra (irányadó időszak) kifizetett teljesítménybért és bérpótlékot.

A távolléti díjra jogosultság alapját az Mt. tételesen meghatározza annak függvényében, hogy mi az esedékesség időpontja. Ez

a) a távollét kezdő időpontja (például, ha holnaptól van szabadságon a dolgozó, akkor ez a kezdő időpont),

b) a végkielégítés tekintetében

– a munkáltatói felmondás közlésének az időpontja,

– a munkáltatói jogutód nélküli megszűnése és a munkáltató személyében bekövetkező változás esetén a munkaviszony megszűnésének időpontja, vagy

c) kártérítési felelősség megállapítása esetén a kár bekövetkezésének időpontja, ha a munkaviszony ezt megelőzően megszűnt, a munkaviszony megszűnésének időpontja.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kivás kft. osztalék kifizetése

Szipszer Tamás

adószakértő

Napenergia-termelés visszatérítése

Lepsényi Mária

adószakértő

Katás egyéni vállalkozó

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 április
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close