hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Dolgozó az iskolapadban: kötelezte a munkáltató vagy nem?

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

A munkáltató és a munkavállaló között tanulmányi szerződésben foglaltak érvényesítésével összefüggésben merült fel jogvita. A Kúria ennek kapcsán azt is megvizsgálta, hogy mely esetben értékelhető akként, hogy a tanulmányok végzésére a munkáltató kötelezte a munkavállalót, ilyenkor ugyanis a tanulmányi szerződés érvénytelen. Az ügy tanulságait az alábbiakban foglaljuk össze.

Munkaszerződéssel egyidejűleg kötöttek tanulmányi szerződést

A BH2023.43. szám alatt közzétett ügyben a felek munkaszerződést kötöttek határozott időre, melynek értelmében a munkavállalót Software Engineer munkakörben foglalkoztatták. A munkaköri leírás szerint az elvárt végzettség legalább középiskola vagy megfelelő munkatapasztalat, továbbá a szükséges szakmai gyakorlat legalább egy év fejlesztési tapasztalat, haladó programnyelvi és programozás-technológiai ismeretek, valamint az UML-alapú tervezés lényegi ismerete, fontosságának megértése.

A felek a munkaszerződéssel egyidejűleg tanulmányi szerződést is kötöttek. A dolgozó a tanulmányi szerződésben vállalta, hogy a képzés befejezését követően a munkáltatónál fennálló munkaviszonyát 24 hónap időtartamig felmondással nem szünteti meg. A munkáltató arra vállalt kötelezettséget, hogy a képzés időtartama alatt a munkavállaló részére támogatást nyújt. Ennek keretében a képzésen történő részvételét támogatja, továbbá a képzésen történő részvétel ideje alatt távolléti díjat fizet neki.

A megállapodás szerint a munkáltató jogosult a szerződéstől elállni és a támogatást visszakövetelni, ha a munkavállaló a szerződésben foglaltakat megszegi. Ilyennek minősül, ha írásbeli figyelmeztetés ellenére a képzésen nem vesz részt, arról igazolatlanul hiányzik, a tanulmányokat nem megfelelő eredménnyel végzi, a képzés végéig nem fejezi be. A munkavállaló szerződésszegésének minősül, ha a munkaviszonyát a szerződésben meghatározott időtartam alatt felmondással megszünteti, továbbá, ha a munkáltató a munkavállaló munkaviszonyát a munkavállaló magatartása miatt felmondással vagy azonnali hatályú felmondással szünteti meg.

Néhány hónapon belül a munkáltató végül megszüntette a munkavállaló munkaviszonyát. Tájékoztatta őt, hogy a tanulmányi szerződés szerint visszafizetési kötelezettsége áll fenn 1 500 000 forint összegben. A felmondás indokolása szerint a munkavállaló a munkáltató által szervezett képzési program kötelező vizsgáján és azt megelőzően nem elfogadható magatartást tanúsított, azaz nem tett meg minden tőle telhetőt a képzés sikeres elvégzése érdekében, és a vizsgaszabályzat megszegésével nemcsak a tanulmányi szerződésben foglaltakat, hanem a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségeit is megszegte. Az alkalmazott arra hivatkozott, hogy a tanulmányi szerződés sérti a munka törvénykönyve (Mt.) 229. § (2) bekezdésének b) pontját, mivel az kötelezően előírt képzés volt. Álláspontja szerint a megállapodás így érvénytelen.

Olvassa el a téma kapcsán az Adózóna "Kell-e indokolnia a munkavállalónak, hogy mire kéri a jövedelemigazolást?" és "Változó munkahely: mikor kell tájékoztatni a munkavállalót, hogy hová menjen dolgozni?" című cikkeit is! Egyéb munkajogi írásainkat itt találja.

Ezek a tanulmányi szerződés alapvető szabályai

Az Mt. 229. §-a alapján a tanulmányi szerződésben a munkáltató vállalja, hogy a tanulmányok alatt támogatást nyújt, a munkavállaló pedig arra kötelezi magát, hogy a megállapodás szerinti tanulmányokat folytatja és a képzettség megszerzése után a támogatás mértékével arányos időn (de legfeljebb öt éven) keresztül a munkaviszonyát felmondással nem szünteti meg. Nem köthető ugyanakkor tanulmányi szerződés munkaviszonyra vonatkozó szabály alapján járó kedvezmények biztosítására, továbbá, ha a tanulmányok elvégzésére a munkáltató kötelezte a munkavállalót.

A 117 letölthető és szerkeszthető dokumentumot tartalmazó Munkaügyi iratmintatárunkat az új Mt.-változásokkal itt rendelheti meg kiadói kedvezménnyel.

Kúria: önmagában nem minősül kötelezésnek, ha a tanulmány a munkáltató érdekében is áll

A Kúria előzményként kiemelte, hogy a felülvizsgálati eljárásban is irányadó tényállás szerint a felek 2017. november 13-án munkaszerződést és tanulmányi szerződést is kötöttek. Az is a tényállás része, hogy a munkavállaló egy kiválasztási folyamatot követően nyerte el az állást, a tanulmányi szerződésből kitűnőleg pedig a munkáltató a képzésen történő részvétel lehetőségét számára felajánlotta, a munkavállaló azt saját elhatározásából fogadta el.

Fontos körülményként értékelte a bíróság, hogy a munkavállaló által betöltött Software Engineer munkakör betöltéséhez szükséges volt a tanulmányi szerződés szerinti informatikai ismeretek megszerzése. A munkavállalónak a munkaszerződés aláírását megelőzően lehetősége volt így végiggondolni, hogy ilyen feltételek mellett is kíván-e jogviszonyt létesíteni, az azonban semmiképpen sem állapítható meg, hogy a munkáltató kötelezése alapján vállalta volna a tanulmányok megkezdését.

Arra is rámutatott a Kúria, hogy következetes ítélkezési gyakorlat szerint az a körülmény, hogy a tanfolyam elvégzése a munkáltató érdekét is nagyban szolgálta, nem értékelhető úgy, hogy a felek kölcsönös akarata nem a tanulmányi szerződés megkötésére és az abban foglaltak teljesítésére irányult volna (Mfv. I. 10.756/2008.). A munkaviszony létesítésének feltétele volt a megfelelő szakmai ismeretek birtoklása, ezért azok megszerzését biztosította a munkáltató a jövőben foglalkoztatandó munkavállaló számára. Ez pedig önmagában sem a tanulmányi szerződés rendeltetésével, sem pedig az Mt. szabályaival nem áll szemben.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

FOKSZ tanuló szakmai gyakorlata

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 február
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3