hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A nap kérdése: kell-e indokolnia a munkavállalónak, hogy mire kéri a jövedelemigazolást?

  • adozona.hu

A munkavállaló jövedelemigazolást kér peres ügy miatt a munkáltatójától. A munkáltató csak a teljes peranyag ismeretében hajlandó az igazolást kiadni. Jogszerűen jár el a munkáltató? Olvasói kérdésre dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

A kérdés részletesen így hangzik: azzal a kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy a főállású munkavállalónak meg kell-e indokolnia, hogy miért kér a munkáltatótól jövedelemigazolást? Kollégánk perben áll egy végrehajtó irodával, és az illetékes bíróság jövedelemigazolást kér benyújtani. Kolléga el is vitte a bíróságtól kapott nyomtatványt a bérszámfejtésre, és kérte a jövedelemigazolás kiadását. A bérszámfejtésen dolgozó másik kolléga viszont kéri tőle a teljes peranyagot, mert csak ennek ismeretében adhatja ki az igazolást. Van jogszabályi előírás arra vonatkozóan, hogy a munkáltató csak a teljes háttéranyag ismeretében adhat ki jövedelemigazolást?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

Nem, a munkavállaló semmiképpen sem köteles a peranyagot a munkáltató rendelkezésére bocsátani. Ezzel indokolatlan, szükségtelen és aránytalan adatkezelésre kerülne sor, súlyosan sértve a munkavállaló személyiségi jogait.

Megjelent! Munkaügyi iratmintatár – az új Mt.-változásokkal

Megítélésem szerint legfeljebb egy tárgyszó megjelölését kérheti indokolásként, egyebet nem (jelen esetben pl. bíróság kérésére, peres eljáráshoz stb.). Az Mt. 6.§ (2) bekezdésében szabályozott együttműködési kötelezettség elve alapján nem is tagadható meg az igazolás kiállítása.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadózó őstermelő

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őstermelő helyi iparűzési adó 2023

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őstermelő iparűzési adó megosztása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink