hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Emberi reprodukciós eljárások – a munkajogi háttér

  • dr. Hajdu-Dudás Mária, munkajogász

Inszemináció, lombikprogram – az eljárásokat igénybe vevő párok száma rohamosan nő. Bár a munkajogi szabályok védik az emberi reprodukciós eljárásban részt vevő női munkavállalót, a helyzet így sem egyszerű. Beavassuk-e a munkáltatót vagy sem? Mettől meddig tart egy eljárás? Mikor mondhatjuk, hogy befejeződött? Meddig nem szüntetheti meg a munkáltató felmondással a munkaviszonyt? Az újabb kezelés tartamára is jár védelem? Tudja meg cikkünkből!

Emberi reprodukcióra irányuló különleges eljárások

Ha egy párnak természetesen úton nem születik saját gyermeke, előbb-utóbb szóba kerül a reprodukciós eljárás. Az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény az emberi reprodukcióra irányuló különleges eljárásnak 5 fajtáját különbözteti meg:

– lombikprogram: a testen kívüli megtermékenyítés és embrióbeültetés, 

– inszemináció: a házastárs, illetve élettárs ivarsejtjeivel vagy adományozott ivarsejttel végzett mesterséges ondóbevitel, 

– ivarsejt adományozásával történő testen kívüli megtermékenyítés és embrióbeültetés,

– embrió adományozással végzett embrióbeültetés,

– a női ivarsejt megtermékenyülését, illetőleg megtermékenyíthetőségét, valamint a megtermékenyített ivarsejt megtapadását, fejlődését elősegítő egyéb módszer.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, kötelező-e az eljárásban való részvétel bejelentése a munkáltatónak, feltétel és időkorlát nélküli-e a felmondási védelem, illetve, hogy minden egyes eljárás esetén érvényesül-e a felmondási tilalom!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Külföldi ügyvezető magyar cégben

Széles Imre

tb-szakértő

Ingatlaneladás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Személygépkocsi – áfa

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 október
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs