hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Elég-e kijelenteni a munkavállalót ahhoz, hogy a munkaviszonya megszűnjön?

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd, compliance szakértő

Előfordul olyan helyzet, amikor a munkavállaló munkaviszonyát oly módon szüntetik meg, hogy a munkáltató őt egyszerűen a megfelelő hatóságnál kijelenti. Habár ennek a lépésnek is vannak jogkövetkezményei, ez nem feltétlenül a munkaviszony megszüntetése. Az alábbiakban egy ilyen bírósági ügyet (BH2023.138.) mutatunk be.

A munkavállaló a kijelentésről nem is tudott

A munkavállalót készlet- és anyagnyilvántartó munkakörben foglalkoztatták. 2019. január 18-án gyermeke született, ezt követően fizetés nélküli szabadságot vett igénybe, ténylegesen munkát nem végzett. A munkáltató 2019. november 29-én felszámolás alá került, ezt megelőzően, 2019. november 28-án a munkavállalót a hatóságnál „kijelentették”, minderről őt nem értesítették.

Megjelent! Visszaélés-bejelentési szabályok, teendők – videófelvétel és 4 iratminta

A munkavállaló biztosítási jogviszonya helyreállítását és a kiesett időre távolléti díjának megítélését kérte. Kiemelte, hogy a munkaviszonya álláspontja szerint jelenleg is fennáll. A munkáltató szerint azonban a munkavállaló munkaviszonya a felszámolás kezdő időpontja, 2019. november 29. előtt egy nappal, 2019. november 28-án megszűnt, a „kijelentés” tényét nem vitatta. Érvelése szerint ugyanakkor a munkaviszony ráutaló magatartással került megszüntetésre.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, a Kúria milyen álláspontra helyezkedett az ügyben!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kedvezményezett átalakulás feltételei

Pölöskei Pálné

adószakértő

Munkahelyi baleset utáni ellátás számviteli elszámolása

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Bt.-beltag, -kültag ingyenes munkavégzése

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31