hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ekkor véd a fizetés nélküli szabadság, ekkor nem

  • dr. Hajdu-Dudás Mária, munkajogász

A Munka törvénykönyve szerint három esetben köteles engedélyezni a munkáltató a fizetés nélküli szabadságot: a gyermek gondozása, a hozzátartozó tartós személyes ápolása céljából, és a tényleges önkéntes tartalékos katonai szolgálatteljesítés tartamára. Mikor kezdődik, meddig tart és hogyan szűnik meg? Mikor jelent védettséget?

Gyermek gondozása

Amikor egy munkavállalónak gyermeke születik, a hétköznapokban legtöbbször azt halljuk, hogy cseden, gyeden vagy gyesen van. Ezek az egészségbiztosítási fogalmak pénzbeli ellátást jelentenek. Legalább ennyire fontos azonban a munkajogi vetületük: a szülési szabadság (amely tartamára csed jár) és a fizetés nélküli szabadság.

A munkavállalónak ugyanis a gyermeke 3. életéve betöltéséig – annak gondozása céljából – fizetés nélküli szabadságra jár, amelyet a munkáltató a kérésének megfelelő időpontban köteles kiadni. Ezen túlmenően a gyermeke személyes gondozása érdekében fizetés nélküli szabadság jár a gyermek 10. életéve betöltéséig a gyes folyósításának tartama alatt.

A fogalom megértéséhez meg kell vizsgálnunk a munkavállaló és a gyermek definícióját.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, hogy megtudja a részleteket, mikor köteles kiadni a munkáltató a fizetés nélküli szabadságot és mikor nem, hogyan kell igényelni és megszüntetni! Választ kaphat a gyakorlatban felmerülő kérdésekre is.

A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Beruházási csökkentő tétel

Szipszer Tamás

adószakértő

Pedagógus nyári táboroztatásának adózása

Lepsényi Mária

adószakértő

Adóköteles munkába járás – saját gépkocsi

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close