Díjazás munkavégzés nélkül – ezekre ügyeljen!

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd
2

Sokszor előfordul, hogy a munkavállaló úgy válik díjazásra jogosulttá, hogy nem végez munkát. Ez egyrészt fakadhat magából a munka törvénykönyvéből, a kollektív szerződésből vagy a munkáltató önkéntes döntéséből. Lássuk a leggyakoribb eseteket és a legfontosabb tudnivalókat!

A munkabérfizetés és a foglalkoztatás a munkáltató alapkötelezettsége

A munkaviszony egy szerződéses viszonyrendszer, melyben a munkáltató arra vállal kötelezettséget, hogy a munkavállalót a munkaszerződésben foglaltaknak megfelelően foglalkoztatja (megvásárolja a munkavállaló munkaerejét), a munkavállaló pedig arra, hogy munkavégzés céljából a munkáltató rendelkezésére áll. Alapesetben tehát a munkavégzés, illetve a bérfizetés egymással szorosan összekapcsolódnak.

Amikor törvény alapján nem kell munkát végezni

Előfordulnak olyan rendkívüli esetek, amikor a munkavállalót munkavégzési kötelezettség nem terheli. A munkavállaló a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) 55. §-a alapján mentesül rendelkezésre állási és munkavégzési kötelezettségének teljesítése alól keresőképtelensége, a jogszabály szerinti, az emberi reprodukciós eljárással összefüggő, egészségügyi intézményben történő kezelés, valamint a kötelező orvosi vizsgálata tartamára, továbbá a véradáshoz szükséges, legalább négy óra időtartamra, a szoptató anya a szoptatás első hat hónapjában naponta kétszer egy, ikergyermekek esetén kétszer két órára, a kilencedik hónap végéig naponta egy, ikergyermekek esetén naponta két órára, hozzátartozója halálakor két munkanapra, általános iskolai tanulmányok folytatása, továbbá a felek megállapodása szerinti képzés, továbbképzés esetén a képzésben való részvételhez szükséges időre, önkéntes vagy létesítményi tűzoltói szolgálat ellátása tartamára, bíróság vagy hatóság felhívására vagy az eljárásban való személyes részvételhez szükséges időtartamra, a különös méltánylást érdemlő személyi, családi vagy elháríthatatlan ok miatt (hozzátartozó balesete, betegsége, lakóingatlanba történő betörés) indokolt távollét tartamára, továbbá a munkaviszonyra vonatkozó szabályban meghatározott tartamra.

Fontos azonban tudni, hogy ezen esetek kisebbik részében a munkavállaló díjazásra nem jogosult. Erre példa a keresőképtelenség (ilyenkor távolléti díj vagy keresetpótló táppénz jár a munkavállalónak), vagy például az emberi reprodukciós eljárásban való részvétel időtartama. Az Mt. 146. § (3) bekezdésében nevesített esetekben ugyanakkor a munkavállaló távolléti díjra jogosult.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, milyen esetekben jáhat még díjazás a dolgozónak munkavégzés nélkül!
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (2)
Adózóna

Tisztelt Ügyfelünk!
Az email címen, amelyről a hozzászólását indította, nincs a rendszerünkben Adózóna megrendelés. Kérem, ellenőrizze, hogy esetleg nem más email címről rendelték-e meg a szolgáltatáscsomagot. További egyeztetés érdekében kérem, keresse ügyfélszolgálatunkat 9:00-14:00 óra között a (36-1)-436 2045-ös telefonszámon, vagy az [email protected] címen.
Üdvözlettel,
az Adózóna csapata

gyorsszolgalat12097

A cégem az előfizető, és én mégsem olvashatok el semmit sem! Miért is?

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katázás feltételei

Szipszer Tamás

adószakértő

Katabevallás

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 február
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close