hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Díjazás munkavégzés nélkül – ezekre ügyeljen!

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd
2

Sokszor előfordul, hogy a munkavállaló úgy válik díjazásra jogosulttá, hogy nem végez munkát. Ez egyrészt fakadhat magából a munka törvénykönyvéből, a kollektív szerződésből vagy a munkáltató önkéntes döntéséből. Lássuk a leggyakoribb eseteket és a legfontosabb tudnivalókat!

A munkabérfizetés és a foglalkoztatás a munkáltató alapkötelezettsége

A munkaviszony egy szerződéses viszonyrendszer, melyben a munkáltató arra vállal kötelezettséget, hogy a munkavállalót a munkaszerződésben foglaltaknak megfelelően foglalkoztatja (megvásárolja a munkavállaló munkaerejét), a munkavállaló pedig arra, hogy munkavégzés céljából a munkáltató rendelkezésére áll. Alapesetben tehát a munkavégzés, illetve a bérfizetés egymással szorosan összekapcsolódnak.

Amikor törvény alapján nem kell munkát végezni

Előfordulnak olyan rendkívüli esetek, amikor a munkavállalót munkavégzési kötelezettség nem terheli. A munkavállaló a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) 55. §-a alapján mentesül rendelkezésre állási és munkavégzési kötelezettségének teljesítése alól keresőképtelensége, a jogszabály szerinti, az emberi reprodukciós eljárással összefüggő, egészségügyi intézményben történő kezelés, valamint a kötelező orvosi vizsgálata tartamára, továbbá a véradáshoz szükséges, legalább négy óra időtartamra, a szoptató anya a szoptatás első hat hónapjában naponta kétszer egy, ikergyermekek esetén kétszer két órára, a kilencedik hónap végéig naponta egy, ikergyermekek esetén naponta két órára, hozzátartozója halálakor két munkanapra, általános iskolai tanulmányok folytatása, továbbá a felek megállapodása szerinti képzés, továbbképzés esetén a képzésben való részvételhez szükséges időre, önkéntes vagy létesítményi tűzoltói szolgálat ellátása tartamára, bíróság vagy hatóság felhívására vagy az eljárásban való személyes részvételhez szükséges időtartamra, a különös méltánylást érdemlő személyi, családi vagy elháríthatatlan ok miatt (hozzátartozó balesete, betegsége, lakóingatlanba történő betörés) indokolt távollét tartamára, továbbá a munkaviszonyra vonatkozó szabályban meghatározott tartamra.

Fontos azonban tudni, hogy ezen esetek kisebbik részében a munkavállaló díjazásra nem jogosult. Erre példa a keresőképtelenség (ilyenkor távolléti díj vagy keresetpótló táppénz jár a munkavállalónak), vagy például az emberi reprodukciós eljárásban való részvétel időtartama. Az Mt. 146. § (3) bekezdésében nevesített esetekben ugyanakkor a munkavállaló távolléti díjra jogosult.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, milyen esetekben jáhat még díjazás a dolgozónak munkavégzés nélkül!
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (2)
Adózóna

Tisztelt Ügyfelünk!
Az email címen, amelyről a hozzászólását indította, nincs a rendszerünkben Adózóna megrendelés. Kérem, ellenőrizze, hogy esetleg nem más email címről rendelték-e meg a szolgáltatáscsomagot. További egyeztetés érdekében kérem, keresse ügyfélszolgálatunkat 9:00-14:00 óra között a (36-1)-436 2045-ös telefonszámon, vagy az [email protected] címen.
Üdvözlettel,
az Adózóna csapata

gyorsszolgalat12097

A cégem az előfizető, és én mégsem olvashatok el semmit sem! Miért is?

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Munkaviszonyból társas vállalkozó

Széles Imre

tb-szakértő

Termékértékesítés vagy szolgáltatásnyújtás?

Gombás Otilia

szakértő

J&J Center Kft.

Mezőgazdasági idényjellegű munka

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close