hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Büntetőeljárás indult ellene, ezért felmondtak a dolgozónak

  • adozona.hu

A munkajogi szabályok lehetőséget biztosítanak arra, hogy a munkáltató pusztán a büntetőeljárás megindításának ténye alapján azonnali hatállyal számolja fel a jogviszonyt, mely munkajogi jogkövetkezmény az Alkotmánybíróság több határozata szerint nem sérti az ártatlanság vélelmét. Ha ilyen jogszabályi felhatalmazás nincs, a vádiratba foglalt bizonyítékok ügyészi értékelésén alapuló tényállásszerű leírás alkalmas lehet a fegyelmi eljárás lefolytatására és a munkajogi következmények alkalmazására – mondta ki a Kúria.

A Kúria tájékoztatója szerint az Mfv. X. 10 152/2020. számú ügy alperese (a munkáltató) 2015. október 28-án határozatával a felperessel (a dolgozóval) szemben visszaélés jogosultsággal, lehetőséggel fegyelemsértés elkövetésének megalapozott gyanúja miatt fegyelmi eljárást rendelt el és egyben a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati viszonyáról szóló 2015. évi XLII. törvény (Hszt.) 198. § (2) bekezdés c) pontja alapján a fegyelmi eljárást az „ügyész döntéséig” felfüggesztette.

A felperessel szemben 4 rendbeli, a Btk. 294. § (1) bekezdésébe ütköző és (3) bekezdés b) pontja szerint minősülő üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának büntette miatt volt büntetőeljárás folyamatban.

Az ügyészség 2017. július 4-én kelt átiratában arról tájékoztatta az alperest, hogy az adott büntetőügyben, melyben a felperes XXII. rendű vádlottként szerepel, vádiratot nyújtott be. Ezt követően az alperes a felfüggesztett fegyelmi eljárást folytatta és 2017. augusztus 14-én kelt, fenyítés kiszabásáról szóló határozatában visszaélés jogosultsággal, lehetőséggel fegyelemsértés miatt a felperest szolgálati viszony megszüntetése fenyítéssel sújtotta.

A közigazgatási és munkaügyi bíróság ítéletével a felperes keresetét elutasította. A másodfokú bíróság az elsőfokú ítéletet helybenhagyta.

A felperes felülvizsgálati kérelme folytán eljárt Kúria a következő elvi kérdésben döntött. A munkavégzésre irányuló jogállási törvények túlnyomó többsége (Kttv., Kjt., Nav. tv., Mt.)  rendelkezik arról, hogy az adott jogviszony szempontjából kifejezetten súlyos bűncselekmény gyanúja miatt a büntetőeljárás hatálya alá került alkalmazott jogviszonyát azonnali hatállyal fel kell számolni. A munkajogi szabályok tehát lehetőséget biztosítanak arra, hogy a munkáltató pusztán a büntetőeljárás megindításának ténye alapján azonnali hatállyal számolja fel a jogviszonyt, amely munkajogi jogkövetkezmény az Alkotmánybíróság több határozata szerint nem sérti az ártatlanság vélelmét [3358/2019. (XII. 16.) AB határozat, 3243/2020. (VII. 01.) AB végzés, 3019/2020. (II. 10.) AB határozat].

A Hszt. kivételesen ilyen rendelkezést nem tartalmaz. Amennyiben a hivatásos szolgálati viszonyban álló személlyel szemben a szolgálati viszonnyal összefüggésben bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt büntető eljárás indul, szolgálati viszonyát nem lehet a törvény tételes rendelkezése alapján azonnali hatállyal felszámolni, hanem fegyelmi eljárás keretében kell vizsgálni, hogy a hivatásos állomány tagja a szolgálatteljesítésre vagy a szolgálati viszonyára vonatkozó kötelezettségét vétkesen megszegte-e. A vádiratba foglalt bizonyítékok ügyészi értékelésén alapuló tényállásszerű leírás alkalmas lehet a fegyelmi eljárás lefolytatására és a munkajogi következmények alkalmazására – olvasható a kuria-birosag.hu-n.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Amatőr/profi sportoló támogatási lehetőségei

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Visszlízing áfa mentes tevékenységhez

Nagy Norbert

adószakértő

Muzeális OT rendszámú szgk., cégautóadó

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31