hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Biztonsági őrök bérpótléka

  • adozona.hu

Hogyan és milyen pótlékok járnak a biztonsági őröknek? – kérdezte az Adózóna olvasója. Dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A konkrét válasz a munkarendtől függ, de alapvetően az általános szabályokat kell alkalmazni.

A bérpótlék az általános munkafeltételektől eltérő, az alapbérnél figyelembe nem vett objektív körülmények fennállása esetén végzett munka külön díjazása, illetve többletdíjazása (például éjszaka, húsvéthétfőn, rendes munkaidő befejezését követően stb.). A törvény a tipikus, átlagos munkafeltételtől eltérő feltételeket határozza meg, mint amelyek bérpótlék fizetésére alapot adhatnak. Számos példa van arra, hogy egy dolgozó több különleges körülmény között dolgozik.

Vasárnapi bérpótlék

A törvény a vasárnapi bérpótlékra való jogosultságot azon munkavállalók részére biztosítja, akik a munkáltatói munkaszervezés következtében végeznek munkát vasárnap rendes munkaidőben.  Ebből következően, azok a munkavállalók, akiket a munkáltató olyan tevékenység keretében foglalkoztat, amely esetében a vasárnapi munkavégzés a körülményekből, a munkakör sajátosságából szinte magától értetődően következik, nem jogosultak pótlékra (kollektív szerződés vagy a felek megállapodása alapján ez a pótlék a lent meghatározott munkavállalókon kívül más munkavállalók részére is megállapítható).

Vasárnapi munkavégzés esetén 50 százalékos vasárnapi pótlék jár, ha a munkavállaló rendes munkaidőben történő munkavégzésére kizárólag több műszakos tevékenység keretében, készenléti jellegű munkakörben kerül sor, továbbá a kereskedelemről szóló törvény hatálya alá tartozó, kereskedelmi tevékenységet, a kereskedelmet kiszolgáló szolgáltató, valamint kereskedelmi jellegű turisztikai szolgáltatási tevékenységet folytató munkáltatónál foglalkoztatott munkavállaló részére.

Azaz, ha bármely más eset alapján vasárnapi munkavégzés rendelhető el, a munkáltató nem köteles a vasárnapi pótlék megfizetésére. 

Munkaszüneti napra járó bérpótlék

A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) 140. § (2) bekezdés alapján a munkaszüneti napon történő munkavégzésért minden esetben 100 százalékos bérpótlékra jogosult a munkavállaló.

Éjszakai pótlék – műszakpótlék

A törvény szerint a munkavállalónak – a műszakpótlékra jogosult munkavállalót kivéve – éjszakai munkavégzés esetén, azaz 22 és 06 óra között, ha ennek tartama az egy órát meghaladja, 15 százalék bérpótlék jár. A műszakpótlékra jogosultság feltétele, hogy a beosztás szerinti napi munkaidő kezdetének időpontja rendszeresen változzon, mely következtében a 18 és 06 óra közötti időtartam alatt történő munkavégzés esetén 30 százalék bérpótlék jár. Amennyiben a műszakpótlék jogosultsági feltételei is fennállnak, akkor csak ez jár a munkavállalónak, az éjszakai pótlék nem. Bár hasonló a két pótlék rendeltetése, mértékük eltérő, a kettő találkozása esetén pedig csak a magasabb mértékű műszakpótlék jár.

Rendkívüli munkavégzés

A munka törvénykönyve 107. § szerint a munkaidő-beosztástól eltérő, a munkaidőkereten felüli, az elszámolási időszak alkalmazása esetén az ennek alapjául szolgáló heti munkaidőt meghaladó munkaidő, továbbá az ügyelet tartama rendkívüli munkaidőnek minősül.

A munkavállalónak 50 százalék bérpótlék vagy – munkaviszonyra vonatkozó szabály vagy a felek megállapodása alapján – szabadidő jár a munkaidő-beosztás szerinti napi munkaidőt meghaladóan elrendelt rendkívüli munkaidőben, a munkaidőkereten felül vagy az elszámolási időszakon felül végzett munka esetén.

A munkaidő-beosztás szerinti heti pihenőnapra (heti pihenőidőre) elrendelt rendkívüli munkaidőben történő munkavégzés esetén 100 százalék bérpótlék jár. A bérpótlék mértéke 50 százalék, ha a munkáltató másik heti pihenőnapot (heti pihenőidőt) biztosít.

Készenlét – ügyelet

Készenlét esetén 20 százalék, ügyelet esetén 40 százalék bérpótlék jár a dolgozó részére akként, hogy külön az alapbérre ekkor nem jogosult a munkavállaló. Amennyiben bármely tartama alatt tényleges munkavégzésre kerül sor, az rendkívüli, munkaidő-beosztástól eltérő munkaidőnek minősül, amelyre az alapbéren felül a rendkívüli munkaidő bérpótléka és minden további bérpótlék is jár, ha annak jogosultsági feltételei fennállnak. Ugyanakkor nem jár azonban a tényleges munkavégzés idejére maga a készenléti, illetve az ügyeleti pótlék, ezek ugyanis fogalmilag csak a munkaidőn kívüli rendelkezésre állás munkavégzéssel nem töltött idejére járnak.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Táppénz alatt munkáltatói felmondás

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Egyszerűsített foglalkoztatás – bizonylatkiállítás

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Alapítványi támogatás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs