hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Amit a minimálbérről és a garantált bérminimumról tudni kell

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd

Elegendő-e, ha pótlékokkal, különféle juttatásokkal együtt éri el a munkavállaló jövedelme az elvárt minimálbért, milyen szabályok érvényesek a teljesítménybérezésre, és mikor nem lehet garantált bérminimumot fizetni?

Kötelező a munkáért legalább minimálbért fizetni!

A munka törvénykönyve (Mt.) 136. § (1) bekezdése előírja, hogy alapbérként legalább a legkisebb munkabért (ez 2016-ban havi bruttó 111 ezer forint) kell meghatározni a munkaszerződésben. Azt is tudjuk, hogy az alapbér meghatározása a munkaszerződés kötelező eleme (Mt. 45. § (1) bekezdés). Ebből néhány dolog következik. Elsőként az, hogy az alapbérnek önmagában is el kell érnie a minimálbér mértékét, nem elegendő tehát, ha a pótlékokkal, egyéb juttatásokkal együtt éri el ezt a szintet. A minimálbérre vonatkozó garanciát (a fizetés minimális szintje) ráadásul teljesítménybér esetén is alkalmazni kell.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletezzük, mikor kell megfizetni, és mikor nem indokolt a garantált bérminimum.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tűzifa adómentessége

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Tárgyi adómentes szolgáltatás

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 október
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs