hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ki mehet biztosan szabadságra karácsonykor?

  • dr. Hajdu-Dudás Mária, munkajogász

A közeledő év végére tekintettel a munkáltatóknak számolniuk kell a ki nem adott szabadságnapokkal, aminek kapcsán számos kérdés merül fel, egyebek mellett, hogy milyen feltételek teljesülése esetén vihetőek át a szabadságnapok a 2019. évre, mi történik, ha a munkavállalóra a szabadsága idején lesz szükség, aki novemberben kezdett el dolgozni, kaphat-e szabadságot, a munkáltató év végén történő leállása hogyan befolyásolja a szabadság kiadását.

Ki nem adott szabadság alig két hónappal az év vége előtt

A munkáltatóknak lassan át kell gondolniuk, meg kell tervezniük, mi legyen a munkavállalók ki nem adott szabadságnapjaival. A szabadság kiadása a munkáltatónak nemcsak joga, hanem kötelessége is, időpontját a munkáltató állapítja meg, a munkavállaló meghallgatását követően. Ettől a szabálytól a munkavállaló előnyére el lehet térni, és gyakori eset, hogy a dolgozók maguk dönthetik el – egymással egyeztetve–, mikor mennek szabadságra.

Ugyanakkor a munkáltató évente 7 munkanap szabadságot – legfeljebb két részletben – a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban köteles kiadni, kivétel ez alól a munkaviszony első három hónapja (még akkor is, ha nincs próbaidő kikötve). A munkavállalónak az erre irányuló igényét legalább tizenöt nappal a szabadság kezdete előtt be kell jelentenie, a munkáltató pedig a szabadság kiadásának időpontját a munkavállalóval legkésőbb a szabadság kezdete előtt tizenöt nappal köteles közölni. Azaz, ha a munkáltató engedélyezi, az a munkavállaló is kaphat szabadságot, aki például novemberben vagy decemberben létesített munkaviszonyt, azonban a 7 munkanappal nem rendelkezhet, azaz a munkáltató nem köteles őt nélkülözni.

Amit még érdemes szem előtt tartani: a szabadságot úgy kell kiadni, hogy a munkavállaló naptári évenként egy alkalommal, legalább tizennégy egybefüggő napra (ebbe beleszámít a heti pihenőnap, a munkaszüneti nap, az egyenlőtlen munkaidőbeosztás szerinti szabadnap is) mentesüljön a munkavégzési és rendelkezésre állási kötelezettség alól.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja, mely esetekben lehet átvinni a szabadságnapokat a 2019. évre, milyen indokkal rendelheti be a munkáltató a munkavállalót szabadsága idején, és hogyan érvényesíthetik munkaviszonyuk megszűnésekor a bentmaradt szabadságnapjaikat a dolgozók!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

hirdetés
NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Osztalékfizetési határozat megszűntetése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Honkongi szoftverszámla

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close