hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ki mehet biztosan szabadságra karácsonykor?

  • dr. Hajdu-Dudás Mária, munkajogász

A közeledő év végére tekintettel a munkáltatóknak számolniuk kell a ki nem adott szabadságnapokkal, aminek kapcsán számos kérdés merül fel, egyebek mellett, hogy milyen feltételek teljesülése esetén vihetőek át a szabadságnapok a 2019. évre, mi történik, ha a munkavállalóra a szabadsága idején lesz szükség, aki novemberben kezdett el dolgozni, kaphat-e szabadságot, a munkáltató év végén történő leállása hogyan befolyásolja a szabadság kiadását.

Ki nem adott szabadság alig két hónappal az év vége előtt

A munkáltatóknak lassan át kell gondolniuk, meg kell tervezniük, mi legyen a munkavállalók ki nem adott szabadságnapjaival. A szabadság kiadása a munkáltatónak nemcsak joga, hanem kötelessége is, időpontját a munkáltató állapítja meg, a munkavállaló meghallgatását követően. Ettől a szabálytól a munkavállaló előnyére el lehet térni, és gyakori eset, hogy a dolgozók maguk dönthetik el – egymással egyeztetve–, mikor mennek szabadságra.

Ugyanakkor a munkáltató évente 7 munkanap szabadságot – legfeljebb két részletben – a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban köteles kiadni, kivétel ez alól a munkaviszony első három hónapja (még akkor is, ha nincs próbaidő kikötve). A munkavállalónak az erre irányuló igényét legalább tizenöt nappal a szabadság kezdete előtt be kell jelentenie, a munkáltató pedig a szabadság kiadásának időpontját a munkavállalóval legkésőbb a szabadság kezdete előtt tizenöt nappal köteles közölni. Azaz, ha a munkáltató engedélyezi, az a munkavállaló is kaphat szabadságot, aki például novemberben vagy decemberben létesített munkaviszonyt, azonban a 7 munkanappal nem rendelkezhet, azaz a munkáltató nem köteles őt nélkülözni.

Amit még érdemes szem előtt tartani: a szabadságot úgy kell kiadni, hogy a munkavállaló naptári évenként egy alkalommal, legalább tizennégy egybefüggő napra (ebbe beleszámít a heti pihenőnap, a munkaszüneti nap, az egyenlőtlen munkaidőbeosztás szerinti szabadnap is) mentesüljön a munkavégzési és rendelkezésre állási kötelezettség alól.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja, mely esetekben lehet átvinni a szabadságnapokat a 2019. évre, milyen indokkal rendelheti be a munkáltató a munkavállalót szabadsága idején, és hogyan érvényesíthetik munkaviszonyuk megszűnésekor a bentmaradt szabadságnapjaikat a dolgozók!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Termőföld átminősítése

Lepsényi Mária

adószakértő

Mezőgazdasági telephely – földértékesítés

Lepsényi Mária

adószakértő

Ingatlan bérbevétele magánszemélytől

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close