A nap kérdése: lehet-e az ügyvezető a végelszámoló, a kilépő munkavállalókkal mi a teendő?

  • adozona.hu

Egy júliustól végelszámolást indít. Lehet-e az ügyvezető a végelszámoló? A munkavállalókkal mi a tennivaló, ha szabályosan akar eljárni a folyamat során a kft.? Olvasói kérdésre dr. Kéri Ádám ügyvéd, compliance szakértő válaszolt.

A kérdés részletesen így hangzik: a kft. 2024. július 1-jétől végelszámolást indít. Jelenleg három fő munkavállalója van a cégnek határozatlan idejű munkaszerződéssel. Egy fő (a jelenlegi ügyvezető) maradna továbbra is július elsejétől végelszámoló munkaviszonyban. Ez a foglalkoztatási jogviszony a végelszámoló esetében maradhat? A másik két fő munkavállaló munkaviszonya megszűnne 2024.07.31-ével (a dolgozókkal szóban megbeszélve, természetesen mivel 10, illetve 18 éve dolgoznak nálunk végkielégítésüket megkapják). A két kilépő munkavállalóval mi a teendőnk? Felmondás/közös megegyezés (közös megegyezés esetén is kifizetnénk részükre a végkielégítést, ha ez nem probléma, felmondási idő)? Mikor és mi a végkielégítésen kívül a kötelezettségünk feléjük? Mik a határidők, részükre milyen dokumentumot kell készítenünk a munkaviszony megszüntetésével kapcsolatban?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

Végelszámolónak az ügyvezető is megválasztható. Amennyiben a legfőbb szerv az ügyvezetőt választja meg végelszámolónak, a végelszámolás kezdetét megelőző nappal az ügyvezető addigi jogviszonyát meg kell szüntetni. Ezt a változást pedig be kell jelenteni a NAV felé a T1041-es nyomtatványon. Ezt követően a jogviszonyra létesíthető megbízási jogviszony vagy munkaviszony. Utóbbi esetében a következő nappal – a végelszámolás kezdő napjától – a végelszámolói feladatok tekintetében választott jogviszonyra be kell jelenteni a T1041-es nyomtatványon. Fontos, hogy ez a folyamat abban az esetben is érvényes, ha ugyanazon személy, ugyanolyan jogviszonyáról (munkaviszony) van szó.

Az Adózóna oldalán megjelent további „A nap kérdése” című írásokat itt olvashatja el. Megjelent! Cégek megszűnése – adózási, számviteli és jogi kérdések című kiadvány

Ami a másik két munkavállalót illeti, a legcélszerűbb a közös megállapodás. Ebben a munkáltató és a munkavállaló megállapodnak abban, hogy a munkaviszonyuk 2024.07.31. napján megszűnik. A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) nem gátolja, hogy a közös megegyezéssel történő munkaviszony megszüntetésbe belefoglalják, hogy a munkavállaló a jogviszonyára tekintettel végkielégítésben részesül, sőt azt is belefoglalhatják, hogy ehhez a munkáltató a munkáltatói felmondás esetén járó munkavégzés alóli mentesítés időtartamát is hozzáadja. A felmondási idő munkáltatói felmondás esetében 30 nap, ehhez 10 év esetén további 25 nap, 18 év esetén pedig 40 nap hozzájön. Ennek a felét nem kellene ledolgozniuk. Az is a felek megállapodásának tárgya, hogy konkrét munkavégzési kötelezettség meddig terheli a munkavállalókat. Emellett a ki nem adott szabadságot is meg kell természetesen váltani.

Az Mt. 80. §-a alapján a munkavállaló munkaviszonya megszüntetésekor (megszűnésekor) munkakörét az előírt rendben köteles átadni és a munkáltatóval elszámolni. A munkakörátadás és az elszámolás feltételeit a munkáltató köteles biztosítani. A munkaviszony felmondással történő megszüntetésekor legkésőbb az utolsó munkában töltött naptól, egyébként legkésőbb a munkaviszony megszűnésétől számított ötödik munkanapon a munkavállaló részére ki kell fizetni a munkabérét, egyéb járandóságait, valamint ki kell adni a munkaviszonyra vonatkozó szabályban és egyéb jogszabályokban előírt igazolásokat. Itt a legfontosabb a foglalkoztatói igazolás.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Vevői készlet egyszerűsített

Nagy Norbert

adószakértő

Vevői készlet EU

Nagy Norbert

adószakértő

Társaságiadóalap-növelő tétel

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink