hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A nap kérdése: kell-e szakképzettség a betöltendő munkakörhöz?

  • adozona.hu

Lehet-e alkalmazni kőműves munkakörben egy hegesztő végzettséggel rendelkező munkavállalót, akinek nagy gyakorlata van az ingatlanépítésben? – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogi ügyvéd szakértőnk válaszolt.

A leendő munkavállaló hegesztő végzettséggel rendelkezik. Azonban kőműves munkakörben kívánja a leendő munkáltatója alkalmazni, mert a munkavállaló képes a munkakör ellátására (gyakorlattal rendelkezik), szakmai végzettséget igazoló bizonyítvány hiányában. A munkáltató ebben az esetben alkalmazhatja-e a munkavállalót kőműves munkakörben? A NAV felé bejelentheti őt a 21T1041-es bejelentőn 7511 Feorral? Mely törvény, kormányrendelet rendelkezik a fenti példában szereplő esetről? – kérdezte olvasónk.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A kőműves munkakör tekintetében az egyes ipari, kereskedelmi és idegenforgalmi tevékenységek gyakorlásához szükséges képesítésekről szóló 5/1997. IKIM-rendelet szerint a rendelet mellékletében meghatározott tevékenységek csak az ott megjelölt képesítésekkel végezhetők. A felsorolásban szerepel rendelet a „falazási, vakolási helyszíni betonozási munkák, épületszerkezetek beépítése, készítése, javítása, bontása, kisebb építmények, családi házak önálló építése, javítása, bontása”, melyhez a rendelet előírja a kőműves vagy magasépítési technikus szakképesítés meglétét. Amennyiben tehát a fentiekben megjelölt tevékenységet látja el a kőműves, abban az esetben szükséges a szakképesítés, mely hiányában nem alkalmazható az érintett személy, annak ellenére sem, hogy rendelkezik gyakorlattal.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Hotelköltségek adózása

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Osztalék elengedése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Kölcsön elengedése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs