hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A betegszabadság és a táppénz időtartama és mértéke

  • dr. Radics Zsuzsanna társadalombiztosítási szakértő

Keresőképtelenség esetén a beteg jogosult lehet betegszabadságra, illetve táppénzre. Az alábbi cikkben táblázatban összefoglalva hasonlítjuk össze, hogy kinek, mikor és milyen mértékben jár a betegszabadság, illetve a táppénz.

Betegszabadság

A betegszabadságot a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény szabályozza. Erre tekintettel keresőképtelenség esetén betegszabadságra a munkavállalók, továbbá a munkaviszony jellegű jogviszonyban dolgozók – például közalkalmazottak – jogosultak.

A munkavállalókat – saját betegségük esetén – évenként a keresőképtelenség első 15 munkanapjára betegszabadság illeti meg azzal, hogy évközben kezdődő munkaviszony esetén a munkavállaló a betegszabadság arányos részére jogosult. A keresőképtelenség első 15 napjára azonban nem jár a betegszabadság akkor, ha a keresőképtelenség üzemi baleset, vagy foglalkozási betegség, vagy veszélyeztetett terhesség kapcsán áll fenn. Ez esetben az első naptól kezdve baleseti táppénz, illetve táppénz jár. 

Figyelemmel kell lenni arra, hogy egyidejűleg fennálló több munkaviszonyban, munkaviszony jellegű jogviszonyban külön-külön járhat a betegszabadság. Ha például a munkavállaló egyidejűleg több munkáltatónál is dolgozik, és mindegyik jogviszonyában keresőképtelennek minősül, akkor a betegszabadságot mindegyik munkaviszonyban külön-külön kell megállapítani. 

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyben részletezzük, hogy ki, és mennyi ideig jogosult táppénzre, mekkora az ellátás betegszabadság, illetve táppénz esetén!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Rokkantsági ellátás újraszámolása

Széles Imre

tb-szakértő

Táppénz

Széles Imre

tb-szakértő

Jogutódlás

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close