hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Veszélyhelyzet: ismét változnak a foglalkoztatás szabályai

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd
2

A veszélyhelyzet időtartama alatt, április 11-étől átmenetileg változik a munka törvénykönyve a ma megjelent 71. számú Magyar Közlönyben közzétett 104/2020. kormányrendelet szerint. A munkaidőkeret tartama 24 hónapra növelhető. Nem tartalmaz a kormányrendelet eltérési lehetőséget sem a munka minimális díjazásával, sem a rendkívüli munkaidővel kapcsolatban.

A 47/2020. kormányrendelet a veszélyhelyzet időtartamára lazított a foglalkoztatás szabályain. A 6. paragrafus szerint a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvényt (Mt.) a veszélyhelyzet megszűnését követő harminc napig azzal az eltéréssel kell alkalmazni, hogy

– a munkáltató a közölt munkaidőbeosztást az Mt. 97. § (5) bekezdése szerinti közlési szabályoktól eltérően is módosíthatja,

– a munkáltató a munkavállaló számára az otthoni munkavégzést és a távmunkavégzést egyoldalúan elrendelheti, valamint

– a munkáltató a munkavállaló egészségi állapotának ellenőrzése érdekében a szükséges és indokolt intézkedéseket megteheti.

A szabályoktól eltérő kollektív szerződéses rendelkezéseket a rendelet hatályának tartama alatt nem lehet alkalmazni. A rendelet legvitatottabb pontja az volt, hogy a munkavállaló és a munkáltató az Mt. rendelkezéseitől külön megállapodásban eltérhetnek. Utóbbi rendelkezés pontos terjedelme, illetve jogszerűsége azóta is vita tárgyát képezi.

A kormányzat – érzékelvén a felhatalmazás általános jellegét – a ma közzétett 104/2020. kormányrendeletben kis mértékben ugyan, de pontosította a rendelkezéseket. Négy Magyar Közlöny jelent meg péntek reggelre

A munkaidőkeret tartama 24 hónapra növelhető

A veszélyhelyzet idején legfontosabb munkajogi könnyítést a munkáltatók (és a munkavállalók) számára a rugalmas foglalkoztatás kereteinek a bővítése jelenti. Ennek legjelentősebb eleme a munkaidőkeret hosszának megváltoztatása. A 104/2020. kormányrendelet 1. paragrafusának (1) bekezdése kimondja, hogy a munkáltató legfeljebb 24 havi munkaidőkeretet rendelhet el, illetve már fennálló munkaidőkeret esetében annak hossza 24 hónapra növelhető.

Tekintettel arra, hogy a jelenleg hatályos szabályozás alapesetben legfeljebb 4 havi vagy 16 heti munkaidőkeretet tesz lehetővé, mely a veszélyhelyzet tartamával összefüggésben elégtelennek bizonyulhat, ez a változás jelentős segítséget nyújthat mind a munkavállalóknak, mind pedig a munkáltatóknak. A munkavállaló ugyanis havibére kézhez kapása mellett akár rendelkezésre állási kötelezettség hiányában is otthon tölthet hónapokat úgy, hogy az adott időszakra eső munkavégzést egy hosszabb időszakon belül pótolja be. A munkaidőkeret lényege ugyanis éppen az, hogy a munkaidő a hét egyes napjaira a napi, heti munkaidőkorlátok, valamint a napi és heti pihenőidő szabályainak figyelembevételével szabadon osztható be.

A 24 hónapos időtartam a kiegyensúlyozott terhelésre (a munkaidő egyenletes elosztására) megfelelő lehetőséget biztosít. Fontos, hogy ezen szabályoktól eltérő kollektív szerződéses rendelkezéseket a rendelet hatályának tartama alatt nem lehet alkalmazni.

Szabályok, amelyektől nem lehet eltérni

A kormányrendelet garanciális szabályként rögzíti, hogy a napi munkaidő, a beosztás szerinti napi munkaidő, a napi pihenőidő, valamint a heti pihenőidő szabályaitól nem lehet eltérni. Ennek megfelelően a munkavállaló napi munkaideje továbbra is legfeljebb 8, készenléti jellegű munkakörben legfeljebb 12 óra lehet. A beosztás szerinti napi munkaidő pedig nem haladhatja meg a 12, készenléti jellegű munkakörben pedig a 24 órát. A munkavállaló számára pedig továbbra is heti két pihenőnap vagy 48 óra időtartamú pihenőidő biztosítása kötelező. Ettől eltérni kizárólag az Mt.-ben nevesített esetekben lehet.

Nem tartalmaz azonban a kormányrendelet eltérési lehetőséget a munka minimális díjazására vonatkozóan, így nem javasolt az alapbért a minimálbér/garantált bérminimum mértéke alatt meghatározni. Nem tartalmaz rendelkezéseket a kormányrendelet a rendkívüli munkaidő vonatkozásában sem, így nem javasolt annak mértékétől a felek megállapodásával eltérni.

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos cikkeink gyűjteményét ITT találja.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (2)
adózóna.hu

Kedves Olvasónk!
Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Üdvözlettel: az Adózóna csapata

erika.sipi

Tisztelt Szakértő! Cégünk jelenleg gondolkozik a munkaidőkeret bevezetésén, csak vannak még tisztázatlan kérdések, miszerint a most közzétett rendelet szerint legfeljebb 24 havi munkaidő keret rendelhető el, akkor ez azt jelenti, hogy elrendelhető 6, 8 vagy 12 hónap is?
Illetve a másik kérdésem, hogy cégen belül a munkaidőkeretben történő foglalkoztatás egységesen minden dolgozóra kell alkalmazni, vagy lehet csak egyes munkaterületeken dolgozókra? Illetve még egy másik verzió, hogy a szellemi dolgozók általános munkarendben dolgoznának csak a fizikai dolgozóknak (de ott sem minden dolgozónak) lenne elrendelve munkaidőkeret? Várom mielőbbi válaszát! Köszönettel: Siposné Erika

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Értékcsökkenés

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 június
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close