Üzletbezárás: mik a lehetőségek a dolgozó foglalkoztatására?

  • adozona.hu

Milyen lehetőségei vannak a munkáltatónak a dolgozó foglalkoztatására, ha be kell zárnia az üzletét? – kérdezte az Adózóna olvasója. Dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

A kérdés konkrétan így szólt: "Vállalkozás nyugdíjast alkalmaz szerződés szerint napi hat órában, órabéres elszámolással. Ha bekövetkezik a koronavírus-járvány miatti üzletbezárás (rétest árusítanak pavilonból), kell a vállalkozónak így is bért fizetnie a napi hat órára? Mik a lehetőségei? Mondjon fel a dolgozónak és újra alkalmazza új szerződéssel, amikor normalizálódik a helyzet, ha nem akar, nem tud a zárva tartott időszakra is bért fizetni?"

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Ha jól értem, amennyiben nem lesz lehetőség az értékesítésre, abban az esetben a munkáltató nem fogja tudni foglalkoztatni az érintett munkavállalót. Kivételt képezne azonban az az eset, ha élni tudna az Mt. 53. § szerinti munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás lehetőségével. A munkáltató ugyanis jogosult a munkavállalót átmenetileg a munkaszerződéstől eltérő munkakörben, munkahelyen vagy más munkáltatónál foglalkoztatni, ez azonban csak átmeneti időszakra jelentene megoldást.

Olvassa el az Adózóna koronavírus-járvánnyal kapcsolatos egyéb írásait is!


További átmeneti megoldás a szabadság kiadása, továbbá a megállapodás a dolgozóval a munkavégzési kötelezettség alóli mentesítésről. Ekkor az erre a tartamra járó díjazás is a felek megállapodásának tárgya. A munkáltatók ilyen esetben gyakran alkalmazzák a fizetés nélküli szabadságot is, azonban ehhez a munkavállaló kérelmére lenne szükség, mely jelen esetben aggályos lehet.

Amennyiben a munkáltató nem tud eleget tenni foglalkoztatási kötelezettségének, és a fenti áthidaló megoldások alkalmazására sincs lehetőség, vagy kénytelen állásidőre járó díjazást fizetni (megítélésem szerint ez alól nem mentesülhet, elháríthatatlan külső ok hiányában), vagy felmondással megszüntetni a munkaviszonyt.

A nyugdíjas munkavállaló határozatlan időtartamú munkaviszonyának felmondását nem kell indokolni, de kötelező írásba foglalni. Felmondási idő a nyugdíjas munkavállalót is megilleti, végkielégítés azonban nem.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Gyesről visszatérő munkavállaló szabadsága részmunkaidőnél

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Csedre jogosultság

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Lejáró gyed veszélyhelyzetben

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close