hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Új kormányrendelet: kedvezmények a családtámogatások igényléséhez

  • adozona.hu

Újabb jelentős kedvezményeket tett az állam a családtámogatásoknál, de kérdés, hogy mi lesz a jövőre induló lakásfelújítási támogatással. A Bank360.hu összefoglalta a legfontosabb tudnivalókat.

Szerda délelőtt derült ki, hogy lényeges kedvezményeket tesz a kormány az otthonteremtési támogatások tekintetében. Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter bejelentette: meghosszabbítják a lejáró határidőket, és kitolják az életkori határokat a veszélyhelyzet lejártát követő 30. napig, veszélyhelyzeti rendeletekkel segíti a kormány, hogy senki ne essen el a családtámogatásoktól.

„Dokumentációs és életkori elvárások is módosulnak, melyek számottevő könnyebbséget jelentenek azoknak, akik ebben a időszakban szeretnék igénybe venni a támogatásokat” – közölte Veres Patrik, a Bank360.hu szakértője.

A szakember emlékeztet: az első hullám során is ezek az intézkedések segítettek, hogy sok családalapítás előtt álló fiatal ne essen el a támogatásoktól.

A következők szerint változnak a feltételek a csok, a babaváró hitel és az otthonteremtési támogatások további elemeinél

● Azoknál a támogatásoknál, amelyeknél fix határidő van az igénylésre, március 10-éig van lehetőség az igénylések, kérelmek, igazolások benyújtására: tipikusan ilyen dokumentum a megszületett gyermek anyakönyvi kivonata vagy a kamattámogatásokat befolyásoló körülmény igazolásáról szóló dokumentum például válás esetén.

● Ha valaki 2020. július 18. és 2021. március 10. között, vagy az első veszélyhelyzet alatt töltötte be a családi otthonteremtési kedvezménynél (csok) az előre vállalt gyermekek esetén a feleségnek előírt 40. vagy a babaváró támogatásnál előírt 41. életévet, jogosult marad a támogatásra a veszélyhelyzet lejártát követő 30. napig – jelezte.

● Meghosszabbodik a szükséges okiratok, például a társadalombiztosításijogviszony-igazolás 30 napos felhasználhatósága is.

● A veszélyhelyzet időszakát is beleszámítják a folyamatos tb-jogviszonyba, így aki ez alatt elveszíti a munkáját, nem esik el a családtámogatások igénybevételének lehetőségétől. Továbbá akkor is folyamatos a tb-jogviszony, ha a veszélyhelyzet lejártát követő három hónapon belül ismét elhelyezkedik az, aki korábban elveszítette az állását.

● A veszélyhelyzet alatt a babaváró támogatás esetén a várandósok meghatalmazhatják párjukat, hogy egyedül intézhessék az igénylést, így a kismamáknak nem kell bemenniük a bankfiókba.

● A hitelmoratórium a március 18. előtt felvett babaváró támogatásra és csok-hoz felvett kölcsön visszafizetésére is vonatkozik.

● A hitelmoratórium ideje alatt a kezességvállalási díjat sem kell megfizetni.

● A csok-hoz nyújtott állami kamattámogatás maximum 25 éves időszaka meghosszabbítható a moratórium idejével.

Kérdéses ugyanakkor, hogy a fenti kedvezmények vonatkoznak-e majd a 2021. januárban induló lakásfelújítási támogatásra, amit már most hatalmas érdeklődés övez, és ennél a támogatásnál is elvárás a folyamatos tb-jogviszony igazolása. Erre a kérdésre viszont a rendelet egyelőre nem tér ki.

„A koronavírus-járvány miatt átmenetileg nehéz helyzetbe kerülő családok számára ismét óriási segítséget jelentenek az állami engedmények, hiszen például a babaváró hitel 2022. végéig, a falusi csok pedig 2022. közepéig érhető el. Ha valakinek most szakad meg a tb-jogviszonya, az nagy eséllyel végleg elesett volna az állami támogatásoktól.” – emelte ki Veres Patrik. Veres szerint ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy az állami elvárásokon túl a banki hitelbírálatnak is meg kell felelniük az igénylőknek, így például rendszeres jövedelmet kell igazolni babaváró hitelhez és csok-hoz is.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Pénztárgép használata

Bunna Erika

adótanácsadó

Facebook-hirdetés számlájának elszámolása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Nem számlázott szolgáltatás könyvelése

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close