Új kormányrendelet: tilos felmondaniuk az egészségügyi dolgozóknak

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd

A kötelező védőoltás felvételére, illetve az egészségügyi dolgozók foglalkoztatására vonatkozó újabb kormányrendeletek jelentek meg a 209. számú Magyar Közlönyben. Cikkünkben áttekintjük a kihirdetett szabályokat.

Röghöz kötik az egészségügyi dolgozókat

November 19-étől nem mondható fel az egészségügyi jogviszony. Az egészségügyi szolgálati jogviszonyban és a hivatásos szolgálati jogviszonyban foglalkoztatottakat érintő egyes veszélyhelyzeti szabályokról szóló 636/2021. kormányrendelet az egészségügyi válsághelyzetre tekintettel munkajogi korlátozást vezet be. Az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló 2020. évi C. törvény (Eszjtv.) hatálya alá tartozó egészségügyi szolgáltatónál foglalkoztatott egészségügyi dolgozó és egészségügyben dolgozó az egészségügyi szolgáltatónál fennálló jogviszonyát – az azonnali hatályú felmondás kivételével – nem szüntetheti meg. (Azonnali hatályú felmondásra adhat okot például, ha a munkáltató nem biztosítja a törvényben előírt pihenőidőt, nem biztosít megfelelő munkavédelmi eszközöket, nem végzi el az egészséges munkakörnyezethez szükséges fertőtlenítést.) A tilalom a kihirdetést követő naptól, azaz 2021. november 19. napjától érvényes. 

Felvételi tilalom állami és önkormányzati intézményeknél

A 635/2021. kormányrendelet szerint 2021. december 15-étől nem hozható létre új foglalkoztatási jogviszony állami, önkormányzati intézménynél, illetve szervnél olyan személlyel, aki a védőoltást (kétdózisú oltóanyag esetén mindkét dózist) nem vette fel. A kötelezettség alól mentesül az a személy, aki részére egészségügyi indokból ellenjavallt a védőoltás felvétele, és ezt az érintett személy háziorvosa, vagy az érintett személyt kezelő szakorvos által kiállított szakvélemény alátámasztja. A foglalkoztatási jogviszony létesítésekor az érintett személy a kötelező védőoltást elrendelő rendeletben meghatározott módokon igazolhatja a védőoltás felvételét.

Kapcsolódó cikkünk: Itt vannak a kötelező maszkviselés részletszabályai

Miniszterelnökség és minisztériumok harmadik oltása

Az egyes kormányzati igazgatási szervek foglalkoztatottait érintő veszélyhelyzeti szabályokról szóló 634/2021. kormányrendelet szerint a Miniszterelnökségen, a Miniszterelnöki Kabinetirodán és a Miniszterelnöki Kormányirodán foglalkoztatott – az állampolgárok egészségének és életének megóvása és a közfeladatok akadálytalan ellátása érdekében – köteles a SARS-CoV-2 koronavírus elleni védőoltás emlékeztető dózisát egydózisú oltóanyag esetén az első dózis felvételét, kétdózisú oltóanyag esetén a második dózis felvételét követő 180. napig beadatni. Aki a rendelet hatálybalépésekor központi kormányzati igazgatási szervnél foglalkoztatási jogviszonyban áll, és esetében egydózisú oltóanyagnál az első dózis felvételétől, kétdózisú oltóanyag esetén a második dózis felvételétől számított 180 nap a rendelet hatálybalépésekor már eltelt, 2021. november 30-áig köteles ismételten beoltatni magát.

A munkáltató a védőoltás felvételét ellenőrizheti, e célból adategyeztetést kezdeményezhet a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelővel, amely szerv adatszolgáltatásra köteles. A harmadik oltás elmaradásának szankciói az első két védőoltás felvételére vonatkozóval azonosak. A munkáltató a harmadik védőoltás esetén is köteles tájékoztatni a dolgozókat a kötelezettség terjedelméről és a nem teljesítés következményeiről. Ugyanezen szabályok és eljárások vonatkoznak egyebekben a minisztériumi foglalkoztatottakra is.

Az ügyészségen is kötelező a védőoltás

A koronavírus elleni védőoltásnak az ügyészségi alkalmazottak által történő kötelező igénybevételéről szóló 638/2021. kormányrendelet az ügyészségi alkalmazottak kötelező védőoltását írja elő. Az az ügyészségi alkalmazott, aki a rendelet hatálybalépése előtt nem vette fel a SARS-CoV-2 koronavírus elleni védőoltást, az állampolgárok egészségének és életének megóvása és a közfeladatok akadálytalan ellátása érdekében köteles egydózisú oltóanyag esetén a védőoltást, kétdózisú oltóanyag esetén a védőoltás első dózisát 2022. január 15-éig, kétdózisú oltóanyag esetén a védőoltás második dózisát az oltóorvos által meghatározott időpontban felvenni. A munkáltatót ebben az esetben is a kötelezettségre, illetve a jogkövetkezményekre való felhívási kötelezettség terheli, illetve a mentesülés feltételei is azonosak (munkaalkalmasságot vizsgáló orvos vagy háziorvos szakvéleménye).

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Helyi bérlet

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Befektetési óra, ékszer könyvelése

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Környezetvédelmi termékdíj – számla záradéka

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs