hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Munkavégzés otthon, távolból: így változtak a szabályok

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd

Régóta vártuk a járványhelyzet miatt tömegessé vált rendkívüli otthoni munkavégzésre vonatkozó előírások jogszabályban rögzítését. A távmunkavégzésnek – amennyiben ezt a munkáltató működése és a munkakör lehetővé teszi – kiemelt jelentősége van a működőképesség fenntartásában. A munka törvénykönyvének kiegészítése helyett egyelőre kormányrendeletben változtak a szabályok, noha sajtóértesülések szerint a közeljövőben változhat a munka törvénykönyve is.

A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) 196. paragrafusa alapján a felek munkaszerződésben távmunkavégzés keretében történő foglalkoztatásban állapodhatnak meg. Távmunkavégzés a munkáltató telephelyétől elkülönült helyen rendszeresen folytatott olyan tevékenység, amelyet számítástechnikai eszközzel végeznek, és eredményét elektronikusan továbbítják.

A munkáltató kötelezettsége tájékoztatni a munkavállalót

– a munkáltató általi ellenőrzésről,
– a számítástechnikai vagy elektronikus eszköz használata korlátozásának szabályairól, továbbá
– arról a szervezeti egységről, amelyhez a munkavállaló munkája kapcsolódik.

A munkáltató utasítási joga – eltérő megállapodás hiányában – kizárólag a munkavállaló által ellátandó feladatok meghatározására terjed ki. Eltérő megállapodás hiányában a munkáltató állapítja meg az ellenőrzés módját és a munkavégzés helyeként szolgáló ingatlan területén történő ellenőrzés esetén annak bejelentése és megkezdése közötti legrövidebb tartamot. Az ellenőrzés nem jelenthet a munkavállaló, valamint a munkavégzés helyeként szolgáló ingatlant használó más személy számára aránytalan terhet. Végezetül eltérő megállapodás hiányában a munkavállaló munkarendje kötetlen.

A 487/2020. kormányrendelet 3. paragrafusa alapján a veszélyhelyzet ideje alatt a munkavállaló és a munkáltató az Mt. 196. paragrafusának fent részletezett szabályaitól megállapodásban eltérhetnek. Először is rögzíteni kell, hogy a 2020. évi CIX. törvény alapján a veszélyhelyzet időtartama jelenleg 2021. február 8. napjáig tart, így a felek is csak eddig állapodhatnak meg eltérő szabályok alkalmazásában.

A feleknek nem szükséges munkaszerződést módosítaniuk, habár a megállapodás a munkaszerződésben foglaltakat érinti, így lényegében munkaszerződés-módosítás lesz. Arra viszont fontos rámutatni, hogy a munkáltató egyoldalú utasítására távmunkavégzés jelenleg nem rendelhető el, habár ez piaci gyakorlat.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletezzük, mely pontokban változnak a szabályok a hivatkozott kormányrendelet nyomán.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Nyelvtanfolyam adózása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Repülőjegy kifizetése munkavállalónak

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close