hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Munkavégzés otthon, távolból: így változtak a szabályok

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Régóta vártuk a járványhelyzet miatt tömegessé vált rendkívüli otthoni munkavégzésre vonatkozó előírások jogszabályban rögzítését. A távmunkavégzésnek – amennyiben ezt a munkáltató működése és a munkakör lehetővé teszi – kiemelt jelentősége van a működőképesség fenntartásában. A munka törvénykönyvének kiegészítése helyett egyelőre kormányrendeletben változtak a szabályok, noha sajtóértesülések szerint a közeljövőben változhat a munka törvénykönyve is.

A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) 196. paragrafusa alapján a felek munkaszerződésben távmunkavégzés keretében történő foglalkoztatásban állapodhatnak meg. Távmunkavégzés a munkáltató telephelyétől elkülönült helyen rendszeresen folytatott olyan tevékenység, amelyet számítástechnikai eszközzel végeznek, és eredményét elektronikusan továbbítják.

A munkáltató kötelezettsége tájékoztatni a munkavállalót

– a munkáltató általi ellenőrzésről,
– a számítástechnikai vagy elektronikus eszköz használata korlátozásának szabályairól, továbbá
– arról a szervezeti egységről, amelyhez a munkavállaló munkája kapcsolódik.

A munkáltató utasítási joga – eltérő megállapodás hiányában – kizárólag a munkavállaló által ellátandó feladatok meghatározására terjed ki. Eltérő megállapodás hiányában a munkáltató állapítja meg az ellenőrzés módját és a munkavégzés helyeként szolgáló ingatlan területén történő ellenőrzés esetén annak bejelentése és megkezdése közötti legrövidebb tartamot. Az ellenőrzés nem jelenthet a munkavállaló, valamint a munkavégzés helyeként szolgáló ingatlant használó más személy számára aránytalan terhet. Végezetül eltérő megállapodás hiányában a munkavállaló munkarendje kötetlen.

A 487/2020. kormányrendelet 3. paragrafusa alapján a veszélyhelyzet ideje alatt a munkavállaló és a munkáltató az Mt. 196. paragrafusának fent részletezett szabályaitól megállapodásban eltérhetnek. Először is rögzíteni kell, hogy a 2020. évi CIX. törvény alapján a veszélyhelyzet időtartama jelenleg 2021. február 8. napjáig tart, így a felek is csak eddig állapodhatnak meg eltérő szabályok alkalmazásában.

A feleknek nem szükséges munkaszerződést módosítaniuk, habár a megállapodás a munkaszerződésben foglaltakat érinti, így lényegében munkaszerződés-módosítás lesz. Arra viszont fontos rámutatni, hogy a munkáltató egyoldalú utasítására távmunkavégzés jelenleg nem rendelhető el, habár ez piaci gyakorlat.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletezzük, mely pontokban változnak a szabályok a hivatkozott kormányrendelet nyomán.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Visszafizetésre kötelező határozat

Széles Imre

tb-szakértő

Katás munkaerő-támogatása

Szipszer Tamás

adószakértő

Egyesület – hipa

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs