hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Koronavírus-járvány: így néz ki a könnyítés a kataalanyoknak a gyakorlatban

  • dr. Császár Zoltán adótanácsadó, jogász
1

A koronavírus világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében szükséges azonnali intézkedésekről szóló 47/2020. kormányrendelet közterhekkel kapcsolatos részletszabályairól és egyes új intézkedésekről szóló 61/2020. kormányrendelet tételes adó alóli mentesülést kínál azon kataalany vállalkozásoknak, melyeket a legközvetlenebbül érintenek a korlátozások, a társadalmi érintkezések előírások szerinti és jól felfogott érdeken alapuló önkéntes visszaszorulása.

Mint mindig, a kihirdetett jogszabály szövege ezúttal is vetett fel, hagyott nyitva bizonyos kérdéseket az elméleti értelmezés és a jogalkalmazás számára. Mostanra minden kisadózó láthatja az adófolyószámláján a márciusi előírásokat.

Ki mentesülhetett?

Eltérően az ugyanezen kormányrendeletben meghatározott szociálishozzájárulásiadó- és kisvállalatiadó-kedvezményektől, a kisadózó vállalkozások tételes adója esetében a rendelet nem követelte meg, hogy tényleges főtevékenységként folytassa a kedvezményben részesített tevékenységet a vállalkozó. Pedig – noha a katás vállalkozás nem köteles kettős könyvvezetésre – bevételi nyilvántartása vagy kiállított számlái, nyugtái alapján elméletileg megállapítható lenne, hogy a megelőző hat hónapban a legtöbb bevétele mely tevékenységből származott (avagy, hogy az adott tevékenységből megszerzett bevétel eléri-e legalább a bevételének 30 százalékát).

Az Adózóna koronavírus-járvány kapcsán megjelent egyéb cikkeit itt olvashatja el.


A rendezőelv a jogalkalmazás gyakorlatában végül – összhangban a jogszabály szövegével – tapasztalataink alapján az lett, hogy amely vállalkozásnál egyidejűleg igaz volt, hogy

– 2020 februárjában már kataalany volt és

– 2020 februárjában már szerepelt az adózói törzsadatokban a kedvezményezett tevékenységek valamelyike (akár főtevékenységként, akár egyéb tevékenységként),

annak az adófolyószámlája kötelezettség oldalán a 288 Kisadózó vállalkozások tételes adója adónemen 2020. 04. 14-ei dátummal a megfelelő összegű tételes adó előírása mellett megjelent azonos összeggel, de negatív előjellel a „COVID-19 nemzetgazd. enyhítés” tétel.

Aki kimaradt

A fentiekben említett, februári állapotot vizsgáló feltételek miatt nem részesültek a kedvezményben azok a vállalkozások, melyek kedvezményezett tevékenységet folytatnak ugyan (akár egyedüli főtevékenységként, akár ténylegesen folytatott további tevékenységként) és így minden bizonnyal a gazdasági hátrányok elszenvedői, azonban még éppen a veszélyhelyzet kihirdetése előtti napokban, a gazdasági konjunktúra idején kezdték meg tevékenységüket (például egy 2020. március 2-án, hétfőn vállalkozást indító fodrász).

Ugyanígy nem vonatkozik a könnyítés azokra sem, akik márciustól tértek át a kata szerinti adózásra a vállalkozói személyi jövedelemadózás (VSZJA) alól.

Aki bekerült

Tapasztalataim szerint az enyhítésben részesülhettek azonban azok a széles tevékenységi körrel rendelkező katás vállalkozások, amelyek csak nagyon ritkán végzik, ténylegesen réges-régen nem végzik, vagy soha nem is végezték a kedvezményezett tevékenységet, azonban hosszú-hosszú tevékenységlistát jelentettek be már az induláskor („ki tudja, hátha jó lesz még valamire” felkiáltással), vagy tevékenységük módosításaikor csak az újonnan és ténylegesen folytatni kívánt TEÁOR (ÖVTJ) kódokat adták a listához, az aktualitásukat veszítő kódok törlése nélkül.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, mi a helyzet az úgynevezett katakerettel!
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (1)
Dynuci

Érdekes, hogy amíg csed-en van a katás vállalkozó (akire nem vonatkozik a fenti rendelet)és nem szünetel, csak mentesül a kata fizetés alól, neki csökken az adómentes kerete.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kiskorú bevétele legálisan

Lepsényi Mária

adószakértő

Online számlázás

Nagy Norbert

adószakértő

Anyagkészlet felhasználása

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 május
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close