Költségtérítés távmunka esetén: ezek az új szabályok

  • Surányi Imréné okleveles közgazda

A koronavírus-járvány megfékezésének érdekében egyre több munkáltató dönt az otthoni munkavégzésről (home office), amelynek költségei szükségszerűen a munkavállalóknál jelentkeznek. A veszélyhelyzet során a távmunkával kapcsolatos munkaügyi és költségelszámolási szabályok alkalmazásáról a 487/2020. kormányrendelet tartalmaz előírásokat.

A kormányrendelet fontos előírása, hogy kiterjeszti a távmunkavégzés fogalmát, ugyanis a veszélyhelyzet ideje alatt

» a munkavállaló és a munkáltató a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) 196. §-ától megállapodásban eltérhetnek,

» a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény (Mvt.) 86/A §-át nem kell alkalmazni.

Az Mt. és az Mvt. hivatkozott rendelkezései szerint a távmunkavégzés a munkáltató telephelyétől elkülönült helyen rendszeresen folytatott olyan tevékenység, amelyet számítástechnikai eszközzel végeznek és eredményét elektronikusan továbbítják.

Olvassa el az Adózóna koronavírus-járvánnyal kapcsolatos egyéb cikkeit is!
Távmunkavégzés esetén munkahely az a munkaszerződésben a felek által meghatározott helyiség, ahol a munkavállaló az információtechnológiai vagy számítástechnikai eszközzel rendszeresen a munkáját végzi. A kormányrendelet értelmében viszont a veszélyhelyzet idején az olyan otthoni munkavégzést is távmunkának lehet tekinteni, amelyet nem feltétlenül számítástechnikai eszközzel, elektronikus kapcsolattartással végez a munkavállaló.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja: hogyan kell alkalmazni a fentiekkel összefüggésben a személyi jövedelemadóról szóló törvény költségelszámolásra vonatkozó rendelkezéseit!
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Elhatárolás felmondás alatt álló bérére

Pölöskei Pálné

adószakértő

Tagi jogviszonyos ügyvezető jutalma

Széles Imre

tb-szakértő

Nyugdíjas – kivét

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close