hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kockázatos ezeket a készítményeket használni a koronavírus kezelésére

  • adozona.hu
3

Állatorvosoktól származó információk szerint az utóbbi időben megnövekedett az érdeklődés az ivermektint tartalmazó állatgyógyászati készítmények iránt, mivel elterjedt a hatóanyagról, hogy hatékony lehet a koronavírus okozta betegség gyógykezelésében. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy az állatgyógyászati készítmények emberi alkalmazása semmilyen körülmények között nem engedélyezett, és veszélyes is lehet! – figyelmeztet honlapján a Nébih.

A SARS-CoV-2 terjedésével világszerte egyre nagyobb az érdeklődés a betegség megelőzésére és kezelésére esetlegesen alkalmas molekulák és módszerek iránt. A kutatók a korábban más célra engedélyezett vegyületek között is keresik a gyógyszerjelölteket. Így került a látókörükbe az állatgyógyászatban már évtizedek óta engedélyezett és széles körben használat ivermektin, amely ugyan alapvetően parazitaellenes hatóanyag, de egyes vírusokkal szembeni hatékonysága is ismert.

Az utóbbi időben a hazai állatorvosoknál is megnövekedett a kereslet az ivermektint tartalmazó állatgyógyászati készítmények iránt, amelynek hátterében humán igények valószínűsíthetők. A Nébih nyomatékosan felhívja a lakosság figyelmét, hogy az állatgyógyászati készítmények sehol nem engedélyezettek emberi alkalmazásra. Nem emberek számára lettek fejlesztve, kipróbálásuk kizárólag állatokban történt meg, és semmiféle garancia nincs arra vonatkozóan, hogy kockázati profiljuk az emberekben és az állatokban is megegyezik. Az állatgyógyászatban engedélyezett egyes külsőlegesen alkalmazandó gyógyszerformák (például ráöntő oldatok, rácsepegtető oldatok) szájon át történő bevétele a készítményekben jelen lévő segédanyagok miatt különösen veszélyes lehet, akár mérgezést is okozhat.

Bár az ivermektint egyes külső és belső élősködők, illetve rosacea kezelésére a humán gyógyászatban is használják, jelenleg NEM javallott a COVID-19 megelőzésére vagy gyógykezelésére! – hangsúlyozza a közlemény. Még számos további vizsgálatra van szükség annak eldöntése céljából, hogy alkalmas-e rá, ha igen, milyen dózisban és mennyi ideig adva, valamint milyen betegcsoportokban. A Nébih kéri az állatorvosokat, hogy a kockázatokat minden esetben jelezzék az érdeklődők felé és hívják fel a figyelmet a kontrollálatlan gyógyszeralkalmazás veszélyeire. 

Az ivermektin hatóanyag állatgyógyászati felhasználásáról bővebben:
Az ivermektin a makrociklikus laktonok közé tartozik, és széles spektrumú parazitaellenes hatással rendelkezik. Hatékony a fonálférgekkel (például gyomorbélférgek, szívférgek, tüdőférgek) és számos ízeltlábúval (például tetvek, bagócsok, rühatkák) szemben. Hatásmechanizmusának lényege, hogy a férgek és ízeltlábúak idegrendszerében gátolja az ingerület-átvitelt, ami a célszervezetek bénulásához, majd pusztulásához vezet. Emlősökre kevéssé toxikus, mert a vér-agy gáton általában nem képes számottevő mértékben átjutni. Vannak azonban kivételek, például egyes kutyafajták (collie, sheltie, óangol juhászkutya, ausztrál juhászkutya, németjuhász), amelyek egy náluk gyakrabban előforduló génmutáció következtében hajlamosabbak érzékenyebben reagálni erre a hatóanyagra, és a gyógyszer beadását követően súlyos idegrendszeri tüneteket mutathatnak.
Magyarországon jelenleg 25 ivermektint tartalmazó állatgyógyászati készítmény rendelkezik forgalombahozatali engedéllyel.

  • 12 injekció szarvasmarhák, sertések vagy juhok kezelésére, 
  • 8 belsőleges paszta vagy rágótabletta lovak kezelésére, 
  • 3 gyógypremix sertéseknek, 
  • 1 ráöntő oldat szarvasmarháknak, valamint
  • 1 fülgél a macskák fülrühösségének kezelésére. 

Létezik továbbá néhány madarak, hüllők vagy rágcsálók részére nyilvántartásba vett kis kiszerelésű rácsepegtető oldat, ami kizárólag ezen állatfajok külső és belső parazitáinak gyógykezelésére szolgál. 
Fenti felsorolásból is látható, hogy egyik gyógyszerforma sem különösebben alkalmas emberek gyógykezelésére, szájon át történő bevételük – a készítményekben jelen lévő segédanyagok miatt – különösen veszélyes lehet, akár mérgezést is okozhat!
Továbbá különösen fontos, hogy az ivermektin hatóanyag jelenleg NEM javallott a COVID-19 megelőzésére vagy gyógykezelésére!
 

 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (2)
adózóna.hu

Kedves Olvasó! Egy hivatalos egészségügyi szervezet, a Nébih szakembereinek véleményét közöltük. A Covid kezelésével kapcsolatban jelenleg előfordul, hogy egyes szakértők más-más állásponton vannak.
Üdvözlettel: az Adózóna csapata

tillmann ildikó

Kedves Adózóna szerkesztők,
az Önök által közzétett Ivermectin info éppolyan félrevezetésnek tekinthető, mint ahogy Önök beállítják félrevezetésként az Ivermectin javaslatot a Covid ellen. Állításaikkal szemben, számos független, friss kutatás igazolja a szer Covid elleni hatásosságát, mind a kezelés, mind megelőzés tekintetében, valamint a szer olcsó, könnyen hozzáférhető. Nem utolsósorban évtizedek óta alkalmazzák százmilliós emberszámon a világon, elsősorban a fejlődő országokban, így évtizedes tapasztalat van a mellékhatásokról (mentességéről).
Így az Önök információja pusztán a piaci keresletet hivatott mérsékelni, a hiány kialakulását megelőzendő, ami azonban nem egyezik sem a betegek érdekeivel, sem a megelőzés céljaival.
Itt van számos hivatkozás a fentiek alátámasztására:

Ivermectin: Mi folyik itt?
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=163803311933655&id=100049119618500

Dr. Pusztai Erzsébet az Ivermectinről az ATV műsorában:
https://www.facebook.com/groups/3595465843801899/permalink/3886616684686812/

Egy történet, név nélkül, avagy az Ivermectin hatékonysága.
https://www.facebook.com/kovfel/posts/135329838295447

Parazitaellenes készítmény ígéretes lehet COVID-19 ellen:
http://otszonline.hu/covid-19-info/cikk/parazitaellenes_keszitmeny_igeretes_lehet_covid_19_ellen

Tanulmányok és még több információ angolul:
https://www.thecompleteguidetohealth.com/ivermectin.html

IVERMECTIN MD TEAM:
https://www.facebook.com/groups/3595465843801899/

Ivermectin Treatment May Improve the Prognosis of Patients With COVID-19:
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S030028962030288X

Use of Ivermectin is Associated with Lower Mortality in Hospitalized Patients with COVID-19:
https://journal.chestnet.org/article/S0012-3692(20)34898-4/fulltext

COVID-19 Persistent: Treatment With Ivermectin And Acetylsalicylic Acid Of Patients With The Persistent Symptom Of Anosmia Or Hyposmia:
https://www.researchgate.net/publication/344468089_covid-19_persistent_treatment_with_ivermectin_and_acetylsalicylic_acid_of_patients_with_the_persistent_symptom_of_anosmia_or_hyposmia

Dr. Gustavo Aguirre további tanilmányai:
https://www.researchgate.net/profile/Gustavo_Aguirre_Chang

________________________________________

Előadások, interjúk:

Ivermectin Works For COVID-19 - LATEST STUDIES:
https://youtu.be/V4fEBK1inj4

Whiteboard Doctor előadások:
https://www.youtube.com/c/WhiteboardDoctor/search?query=ivermectin

Jennifer Hibberd's video on Toronto nursing home lives saved with Ivermectin:
https://youtu.be/8XCYzpHBEkI

________________________________________

FIGYEMEZTETÉS !!!
SENKI NE VÉGEZZEN ORVOSI ELLENŐRZÉS NÉLKÜLI ÖNGYÓGYÍTÁST!
MINDEN ESETBEN ELLENŐRIZNI KELL, HOGY FENNÁLL E ELLENJAVALLAT A KEZELÉS TEKINTETÉBEN!
(GYÓGYSZER-KÖLCSÖNHATÁSOK ÉS
EGYES KRÓNIKUS BETEGSÉGEK ESETÉN KONTRAINDIKÁCIÓ!)

Ivermectin - TheBudapestProtocol:
https://www.thecompleteguidetohealth.com/thebudapestprotocol.html

Ivermectin adagolása: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=180311266949526&id=100049119618500

10 ml SH-IVERMECTIN SPOT ON beszerzése:
https://www.petissimo.hu/madaraknak/eloskodok-ellen/sh-ivermectin-spot-on.html

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyesületi tagdíj fizetésének átvállalása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Tag járulékfizetése

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Kiegészítő társas vállalkozói kivét

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close