hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kisadózók tb-je a katafizetési mentesség mellett

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő
1

A 61/2020. kormányrendelet 1. paragrafusának (10) bekezdése rögzíti, hogy az e jogszabály alapján történő havi katafizetési kötelezettség alóli mentesülés nem befolyásolja a társadalombiztosítási ellátásokra való jogosultságot és az ellátások összegét. Tehát annak ellenére, hogy – a kedvezményezetti körbe tartozó – kisadózó márciustól júniusig nem fizet adót, a társadalombiztosítási jogállása nem változik, és biztosítottként valamennyi ellátás változatlan feltételekkel megilleti.

A társadalombiztosítási ellátásokra való utalás sok nem főállású kisadózót elbizonytalanított a tekintetben, hogy rájuk is vonatkozik-e a fent említett kedvezmény, hiszen ők e jogviszonyuk alapján eredendően nem jogosultak semmilyen társadalombiztosítási ellátásra.

A jogszabály azonban nem tesz különbséget főállású és nem főállású kisadózó között, a bevezetőben említett rendelet 1. szakaszának (8) bekezdése a tevékenységi feltételnek megfelelő kiadózó vállalkozásokat általánosságban mentesíti a katatörvény szerinti kisadó megfizetése alól. Ez azt jelenti, hogy sem a 25 ezer forintot, sem pedig az 50 ezer forintot nem kell megfizetni, Sőt, a jogszabály alapján a havi 75 ezer forintos adót választók is mentesülnek az adófizetési kötelezettség alól, anélkül, hogy a biztosítottak esetében ez az ellátási alapot csökkentené.

Ez egyben azt is jelenti, hogy a kereseti korláttal érintett főállású kisadózók (például a korhatár előtti ellátásban részesülők) esetében e mentesség tartama alatt szerzett ellátási alapot figyelembe kell venni a kereseti korlát számításánál.

A mentességi szabály egyébként számos esetben a nem főállásúból főállásúvá vált kisadózón segít, hiszen sok kisadózónak (ilyen vagy olyan) módon ezen időszakban szűnt/szűnik meg a heti 36 órás foglalkoztatással járó munkaviszonya.

Nem kevésre tehető azon kedvezménnyel érintett kisadózók száma sem, akik még a járvány kezdetén – a kedvezményszabályokat megelőzően – bejelentették vállalkozásuk szüneteltetését. Számukra nyilvánvalóan előnyösebb ennek mielőbbi (minimum 30 nap) visszavonása, hiszen a szüneteltetés tartama alatt a biztosítás és így az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság is szünetel, és magánszemélyként „belép” az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésének kötelezettsége.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja, mivel kell számolniuk a tevékenységüket szüneteltető kisadózó vállalkozóknak, és azoknak, akik egyidejűleg kisadózói és egyéni vagy társas vállalkozói tevékenységet is folytatnak.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (1)
Ruszin Zsolt

A kiürült cégek társas vállalkozóinál továbbra is működik a havi 20 perces munkaviszony. A társas vállalkozó munkaviszonyra léphet és le lehet szállítani a munkaidőt. Akár havi 20 perces munkaviszonya is lehet.

Napi 1 perc. Havi 350 Ft bruttó munkabér.

Törvényes!
Bejelenthető!

Tévhitekkel szemben tényként rögzítem:
- Ügyvezető köthet önmagával munkaszerződést.
- Mindegy, hogy mi van a társasági szerződésben.
- Mindegy, hogy a T1041-en nincs törtszám a munkaidőre
(heti 1 órát kell írni, attól még az heti 5 perc lesz).
- A törvényes kiskaput maga a minisztérium kreálta.
- Még nem hatályos az alsó járulékminimum
(majd 2020.07.01-től jöhet, ha nem halasztják el).
- A NAV konkrét esetekben elfogadta az ilyen rövid munkaidőt.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kötelező számlaadás 2020.07.01-jétől

Bunna Erika

adótanácsadó

Gyerektartás

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 június
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close