Késve jelentett bértámogatási kérelem

  • adozona.hu

Teljes hónapra vagy napokra, tört hónapra is kapható bértámogatás? Számít-e a csökkentett munkaidő bejelentésének időpontja? Az Adózóna olvasójának kérdésére dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő, jogász válaszolt.

A kérdés részletesen így szólt: Cégünk egy alkalmazottjára május 2-án adta be a bértámogatási kérelmet, 8 óráról 2 órára szeretnénk a dolgozót visszavenni. Május 2-ével nem jelentette be a NAV felé a 1041-en a csökkentett munkaidőt, mert azt hittük, hogy a határozat napjával kell majd bejelenteni. Valamint most olvasgatva a kérdés-válaszokat, egyértelművé vált, hogy csak teljes hónapokra lehet igénybe venni a bértámogatást. Kérem erősítsenek meg benne, hogy: 1. így csak júniustól kaphatjuk meg a támogatást a feltételek fennállása esetén! Valahol azt olvastuk, hogy törthónapra is jár a támogatás. 2. Minél hamarabb be kell jelenteni a 1041-en 2 órás foglalkoztatásra a dolgozót? 3. Ha így járunk el, az jár-e majd valami hatással a bértámogatás elbírálásra (2 órás lesz május 15-étől)?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat oldalán olvasható az alábbi tájékoztatás:

„Lehetséges-a támogatás kezdő napját nem a hónap első napjával is meghatározni? Azaz kérhető a támogatás hóközi dátummal?

Igen, lehetőség van tört hónapra is igényelni a támogatást. Ha a támogatás kezdő dátumaként hó közbeni dátum kerül megjelölésre, abban az esetben a támogatási időszak vége is hó közbeni dátumra fog esni.  Tört hónapra történő igénybevétel esetén a támogatás a kezdő és záró tört hónapban arányosítva kerül kifizetésre.

A kérelembe ebben az esetben is teljes hónapra vonatkozó kérelem benyújtásakor hatályos nettó alapbért és támogatási összeget kell beírni.” Forrás: https://nfsz.munka.hu/cikk/702/

Azaz a munkavállalói támogatást már májusra (tört hónapra) is megkaphatják.

Javaslom minél hamarabb bejelenteni a csökkentett munkaidőt a T1041-es nyomtatványon, tekintettel arra, hogy a változást 15 napon belül kell bejelenteni.

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos korábbi írásainkat itt olvashatja el!

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kiskorú bevétele legálisan

Lepsényi Mária

adószakértő

Online számlázás

Nagy Norbert

adószakértő

Anyagkészlet felhasználása

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 május
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close