hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Katás egyéni vállalkozók: a tevékenység szüneteltetése

  • Horváthné Szabó Beáta adószakértő
5

A koronavírus nagyon sok katás egyéni vállalkozót érint, mivel jelentősen csökkent a szolgáltatások iránti kereslet. Azok számára, akik az új gazdaságvédelmi intézkedések következtében nem mentesülnek a katafizetés alól, összefoglaltuk a szüneteltetésre vonatkozó szabályokat.

A koronavírus nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében a kormányfő március 23-án bejelentette, hogy 2020. március-június hónapokra nem csak a kata hatálya alatt adózó személyszállítási szolgáltatást végzők adókötelezettségét enyhítik, hanem más, alapvetően lakossági szolgáltatásokat nyújtó vállalkozók is mentesülnek az adófizetés alól. Ilyen tevékenység – többek között – a fodrászat, a festés-mázolás, a villany-, víz- és gázszerelés, a humán egészségügyi ellátás, az előadóművészet, az épületasztalosi munka, a testedzés vagy az idősek és fogyatékos személyek gondozása.

Amennyiben más ágazatokba tartozó egyéni vállalkozók nem kapnak felmentést a kata fizetése alól, sokuknak mérlegelniük kell a vállalkozás szüneteltetését.

Az Adózóna járványügyi helyzettel összefüggő korábbi cikkeit itt olvashatja el!

A katás egyéni vállalkozási tevékenység egy hónaptól legfeljebb 2 évig szüneteltethető. Akik már most látják, hogy bevételük áprilistól jelentősen csökkenni fog, dönthetnek úgy, hogy szüneteltetik a tevékenységüket. Ez nehéz kérdés, ugyanis, ha nem szünetel a tevékenység, de csupán havi 40 000 forint a bevétel, a jelenlegi szabályok alapján meg kell fizetni a havi 25-50-75 000 forintos adót, attól függően, hogy a vállalkozó főállásban vagy másodállásban dolgozik.

Nagyon fontos az időzítés, ugyanis a webes ügysegéden keresztül elindított szüneteltetés már másnaptól életbe lép. Ez azt jelenti: ha a vállalkozó még március végén – javaslom, hogy ne az utolsó napon, inkább 1-2 nappal előtte – bejelenti a szüneteltetést, akkor márciusra vonatkozóan április 12-éig még meg kell fizetnie a katát. Ha azonban áprilisban egész hónapban nem végez tevékenységet, akkor adót sem kell fizetnie május 12-én.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, milyen adminisztrációval jár a szüneteltetés!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (5)
adózóna.hu

Kedves Olvasónk!
Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük! Üdvözlettel az Adózóna csapata

COMLAN

Üdvözlet!

Szeretném megkérdezni, hogy csak azok a KATA-sok kapnak mentességet, akiknél a főtevékenységben ezek a TEÁOR számok szerepelnek? Mi van pl. azzal a KATA-s vállalkozóval, akinek a fő tevékenysége 3314, de a végzett tevékenységénél a 9602 TEÁOR szám szerepel? EFO keretében ezt a tevékenységet is végzi.Illetve mi történik, ha több tevékenység szerepel és köztük van valamelyik mentes is, de az nem főtevékenység. Azokra is vonatkozik a mentesség?

Előre is köszönöm válaszukat!

Üdvözlettel: Zsuzsa

hajduzse

Mari2019: Az írjon e-papíron az érintett NAV-nak egy törlési kérelmet a beadott 101E-sre.

adózóna.hu

Kedves Olvasónk!
Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Üdvözlettel: az Adózóna csapata

Mari2019

És mi van azokkal a KATÁ-sokkal, akik már előre felmérték a helyzetüket és beadták a szüneteltetési kérelmüket, amit elvileg nem lehet visszavonni egy hónapig és most szembesülnek azzal, hogy nem kellett volna, mert így rosszabbul járnak, hiszen így nem folytathatja a tevékenységét ezen idő alatt?

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Nyugdíjas önellenőrzés

Széles Imre

tb-szakértő

Telephely után fizetendő társasági adó

Kiss Péter

adószakértő

TruTax Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close