Katás egyéni vállalkozók: a tevékenység szüneteltetése

  • Horváthné Szabó Beáta adószakértő
5

A koronavírus nagyon sok katás egyéni vállalkozót érint, mivel jelentősen csökkent a szolgáltatások iránti kereslet. Azok számára, akik az új gazdaságvédelmi intézkedések következtében nem mentesülnek a katafizetés alól, összefoglaltuk a szüneteltetésre vonatkozó szabályokat.

A koronavírus nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében a kormányfő március 23-án bejelentette, hogy 2020. március-június hónapokra nem csak a kata hatálya alatt adózó személyszállítási szolgáltatást végzők adókötelezettségét enyhítik, hanem más, alapvetően lakossági szolgáltatásokat nyújtó vállalkozók is mentesülnek az adófizetés alól. Ilyen tevékenység – többek között – a fodrászat, a festés-mázolás, a villany-, víz- és gázszerelés, a humán egészségügyi ellátás, az előadóművészet, az épületasztalosi munka, a testedzés vagy az idősek és fogyatékos személyek gondozása.

Amennyiben más ágazatokba tartozó egyéni vállalkozók nem kapnak felmentést a kata fizetése alól, sokuknak mérlegelniük kell a vállalkozás szüneteltetését.

Az Adózóna járványügyi helyzettel összefüggő korábbi cikkeit itt olvashatja el!

A katás egyéni vállalkozási tevékenység egy hónaptól legfeljebb 2 évig szüneteltethető. Akik már most látják, hogy bevételük áprilistól jelentősen csökkenni fog, dönthetnek úgy, hogy szüneteltetik a tevékenységüket. Ez nehéz kérdés, ugyanis, ha nem szünetel a tevékenység, de csupán havi 40 000 forint a bevétel, a jelenlegi szabályok alapján meg kell fizetni a havi 25-50-75 000 forintos adót, attól függően, hogy a vállalkozó főállásban vagy másodállásban dolgozik.

Nagyon fontos az időzítés, ugyanis a webes ügysegéden keresztül elindított szüneteltetés már másnaptól életbe lép. Ez azt jelenti: ha a vállalkozó még március végén – javaslom, hogy ne az utolsó napon, inkább 1-2 nappal előtte – bejelenti a szüneteltetést, akkor márciusra vonatkozóan április 12-éig még meg kell fizetnie a katát. Ha azonban áprilisban egész hónapban nem végez tevékenységet, akkor adót sem kell fizetnie május 12-én.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, milyen adminisztrációval jár a szüneteltetés!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (5)
adózóna.hu

Kedves Olvasónk!
Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük! Üdvözlettel az Adózóna csapata

COMLAN

Üdvözlet!

Szeretném megkérdezni, hogy csak azok a KATA-sok kapnak mentességet, akiknél a főtevékenységben ezek a TEÁOR számok szerepelnek? Mi van pl. azzal a KATA-s vállalkozóval, akinek a fő tevékenysége 3314, de a végzett tevékenységénél a 9602 TEÁOR szám szerepel? EFO keretében ezt a tevékenységet is végzi.Illetve mi történik, ha több tevékenység szerepel és köztük van valamelyik mentes is, de az nem főtevékenység. Azokra is vonatkozik a mentesség?

Előre is köszönöm válaszukat!

Üdvözlettel: Zsuzsa

hajduzse

Mari2019: Az írjon e-papíron az érintett NAV-nak egy törlési kérelmet a beadott 101E-sre.

adózóna.hu

Kedves Olvasónk!
Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Üdvözlettel: az Adózóna csapata

Mari2019

És mi van azokkal a KATÁ-sokkal, akik már előre felmérték a helyzetüket és beadták a szüneteltetési kérelmüket, amit elvileg nem lehet visszavonni egy hónapig és most szembesülnek azzal, hogy nem kellett volna, mert így rosszabbul járnak, hiszen így nem folytathatja a tevékenységét ezen idő alatt?

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Alapítványi óvoda játékbeszerzése

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Adóraktári kitárolás "egysége"

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szállítási szolgáltatások áfabesorolása

Tüske Péter

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 április
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close