hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Home office-ban, határon innen – kötelezettségek és jogosultságok

  • Horváthné Szabó Beáta adószakértő

Évek óta beszédtéma a tanácsadók körében, hogy külföldi jogviszonyban foglalkoztatott magánszemélynek is keletkezik adófizetési kötelezettsége a „home country”-ban, ha ez utóbbi ország az adóügyi illetőség állama. Nem gondoltam volna, hogy egy világjárvány következtében fogom ismertetni az idevonatkozó rendelkezéseket…

Annak a külföldi jogviszonyban álló magánszemélynek, aki jelenleg itthon tartózkodik és Magyarországon dolgozik home-office-ban a külföldi munkáltató részére, előbb, vagy utóbb foglalkoznia kell az adó- és társadalombiztosítási kötelezettséggel, és ami talán még fontosabb az egészségügyi szolgáltatások igénybevételének feltérképezésével. A következőkben egy konkrét eseten keresztül kívánom bemutatni az adó- és járulékkötelezettség vizsgálatát.

A magánszemély Ausztriában áll munkaviszonyban, családja Magyarországon él, rendszeresen minden hétvégén hazalátogat. Így volt ez a vészhelyzet kihirdetése előtt is és most is, azzal a különbséggel, hogy most nem egy-egy napot dolgozik Magyarországon home office-ban (hosszú hétvégén), hanem várhatóan heteket, sőt az sem zárható ki, hogy hónapokon keresztül nem tud visszamenni a munkahelyére Ausztriába.

A magánszemély magyar állampolgár, Magyarországon állandó lakóhelyén családjával együtt él, melynek következtében magyar adóügyi illetőségűnek minősül.

Ez azért fontos információ, mert az osztrák kettős adózás elkerüléséről szóló egyezmény (1976. évi 2. törvényerejű rendelet) 15. cikke értelmében a fizetés, a bér és más hasonló térítés, amelyet egy magyar illetőséggel bíró személy nem önálló munkáért kap, csak Magyarországon adóztatható, kivéve, ha a munkát a másik államban végzi.

A járványügyi veszélyhelyzettel összefüggő cikkeinket ITT olvashatja el.

Ha a munkát Ausztriában végzi, akkor az Egyezmény további kritériumait kell vizsgálni, úgymint melyik államban bír a munkaadó illetőséggel, az osztrák munkaadó rendelkezik-e Magyarországon telephellyel, vagy a magánszemély Ausztriában 2020-ban 183 napot meghaladóan tartózkodik. Azonban ezeket a jelenlegi esetben nem kell vizsgálni, mivel a magánszemély magyar illetőségű és Magyarországon végzi a munkát. Ennek következtében a magyar munkanapokra fizetett munkabér Magyarországon adóztatható.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, hogy a hasonló esetekben hol és mikor kell teljesíteni az adókötelezettségeket, illetve az érintetteket milyen egészségügyi ellátás illeti meg!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!




További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Bérelt ingatlanon végzett felújítás

Bunna Erika

adótanácsadó

Háromszoros K+F kedvezmény alkalmazható hipaalapra?

Pölöskei Pálné

adószakértő

Beolvadás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 június
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close