hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ezek a járvány kapcsán megjelent, legújabb kormányrendeletetek

  • adozona.hu

A március 26-án, pár perccel éjfél előtt megjelent, 2020. évi 55. számú Magyar Közlöny négy új, a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos kormányrendeletet hirdetett ki.

A veszélyhelyzet során történő gyógyszerellátással kapcsolatos intézkedésekről szóló 67/2020. kormányrendelet a gyógyszertörvény egyes rendelkezéseitől való eltérésre ad lehetőséget.

A 68/2020. kormányrendelet további tevékenységi körökre mondja ki, hogy a kifizető alkalmazottai után, az egyéni vállalkozó és a társas vállalkozás e jogállása alapján átmenetileg – a már korábban kedvezményezett tevékenységi körűekhez hasonlóan – mentesül a szocho-fizetési kötelezettség alól, az egyéni egészségbiztosítási járulékból pedig csak 4 százalékot, de legfeljebb a havi 7710 forint egészségügyi szolgáltatási járulékot kell levonni és megfizetni.  

A járványügyi helyzettel összefüggő cikkeinket ITT olvashatja el.

A 69/2020. kormányrendelet a költségvetési tartalékok felhasználására vonatkozó, a korábbiaktól eltérő szabályokat állapít meg.

A 70/2020. kormányrendelet a veszélyhelyzet során a felnőttképzésben folyó oktatás és szakmai vizsgáztatás biztosítására határoz meg szabályokat. Többek közt kimondja, hogy felnőttképzésben kontaktórás képzés nem tartható és szakmai vizsga nem szervezhető. A veszélyhelyzet időtartama alatt a képzés kizárólag távolléti oktatásban, távoktatás formájában, digitális képzésként szervezhető meg abban az esetben is, ha azt jogszabály, támogatási szerződés, felnőttképzési szerződés, támogatói okirat vagy képzési program egyébként nem teszi lehetővé.

A képzésben részt vevő személynek a veszélyhelyzet kihirdetése és e rendelet hatálybalépése közötti kontaktóráról való hiányzása igazoltnak minősül, továbbá személyes jelenlétként kell figyelembe venni a képzésben részt vevő személynek a rendelet alapján távoktatásban történő részvételét.

A rendelet hatálybalépésének napján folyamatban lévő képzések a veszélyhelyzet időtartamára felfüggesztésre kerülnek, további képzések a veszélyhelyzet időtartama alatt nem indíthatók.

A felfüggesztés időtartama alatt a folyamatban lévő képzések résztvevői számára az Flt. 14. § (4) bekezdése szerinti képzési támogatás részét képező keresetpótló juttatás folyósításra kerül, azzal, hogy annak összege a hatósági szerződésben foglaltaktól függetlenül a rendelet hatálybalépésekor hatályos kötelező legkisebb munkabér 60 százaléka.

A keresetpótló juttatás folyósításának időtartama a veszélyhelyzet időtartamával meghosszabbodik, a veszélyhelyzet megszűnését követően a hatósági szerződésben megállapítottak szerinti összegben kerül folyósításra.

Az álláskeresőként való nyilvántartással, az álláskeresők ellátásával, valamint a természetes személynek nyújtott foglalkoztatást elősegítő támogatással kapcsolatos eljárás során az ügyfél személyes eljárását igénylő kötelezettségei, valamint az ügyfél és az állami foglalkoztatási szerv közötti kapcsolattartás – az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló törvényben foglaltaknak megfelelő eljáráson és kapcsolattartáson kívül – a beazonosításához szükséges, Flt. 57/A. § (1) bekezdése szerinti adatok megadásával elektronikus levélben is teljesíthető a veszélyhelyzet megszűnését követő 15. napig.

A rendeleteket ITT találja meg.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kutyatartás őstermelőként

Lepsényi Mária

adószakértő

Szoftverértékesítés közvetítőn keresztül

Lepsényi Mária

adószakértő

Családi gazdaság 2017

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close