hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Az Európai Bizottság górcső alá veszi a magyar felhatalmazási törvényt

  • adozona.hu

Az Európai Bizottság vizsgálja a magyar felhatalmazási törvényt és megkülönböztetett figyelemmel kíséri majd annak a kormány által történő alkalmazását, az álhírek terjesztését büntető passzus végrehajtását, a jogbiztonságot és a szólásszabadság szavatolását is beleértve – jelentette ki kedden a testület szóvivője. Ursula von der Leyen szerint a veszélyhelyzeti intézkedések nem szólhatnak határozatlan időre, és a kormányoknak gondoskodniuk kell azok rendszeres felülvizsgálatáról, olvasható a Bruxinfo oldalán.

Újabb jelét adta kedden az Európai Bizottság növekvő aggodalmának afölött, hogy a tagállamokban a koronavírus-járvány elleni védekezés jegyében bevezetett veszélyhelyzeti intézkedések esetleg alkalmasak lehetnek az uniós értékek aláásására.

Ursula von der Leyen, nyilvánvalóan az elmúlt napok politikai és sajtókritikáira reagálva videón is rögzített nyilatkozatában nyomatékosította, hogy a rendkívüli intézkedéseknek arányosnak kell lenniük a kihívás természetével és mértékével, és az Európai Bizottság minden tagországban nyomon fogja követni ezek alkalmazását.

A biztosi kollégium szerdai heti ülésén is napirendre kerül általánosságban a téma, és megfigyelők szerint az Európában széles visszhangot kiváltott jogalkotási aktusról is külön szó lesz.

A rendkívüli érdeklődést jelzi, hogy a Bizottság szóvivője kedden nem kevesebb mint kilenc magyar vonatkozású kérdést is kapott a témakörben. Eric Mamer egyfelől megismételte, hogy a testület górcső alá veszi a felhatalmazási törvény végleges szövegét, másfelől hozzátette, hogy szorosan nyomon fogja követni annak kormány által történő alkalmazását, külön is az álhírek terjesztését többéves börtönbüntetéssel fenyegető passzus alkalmazását, valamint a jogbiztonság és a szólásszabadság érvényesülését.

Ami a Bizottság elnökének keddi nyilatkozatát illeti, rámutatott, hogy a demokráciát, a jogállamiságot és más közös értékeket a jelenlegi, kihívásokkal teli időkben is meg kell őrizni és meg kell védeni.

Emlékeztetett rá, hogy az elmúlt hetekben több uniós ország kormánya is veszélyhelyzeti intézkedéseket hozott az egészségügyi válsághelyzetben. Hangsúlyozta, hogy rendkívüli időket élünk, és a kormányoknak elvben rendelkezniük kell a szükséges eszközökkel a gyors és hatékony fellépés érdekében.

Ugyanakkor rendkívül fontosnak nevezte azt, hogy a veszélyhelyzeti intézkedések ne az uniós alapszerződésekben lefektetett alapvető elvek és értékek rovására valósuljanak meg. „A demokrácia nem működhet szabad és független média nélkül. Ezekben a bizonytalan időkben elengedhetetlen, hogy tiszteletben tartsuk a véleménynyilvánítás szabadságát és a jogbiztonságot. Fontosabb, mint valaha, hogy az újságírók szabadon és pontosan végezhessék a munkájukat – ez nélkülözhetetlen a félretájékoztatás elleni fellépéshez és ahhoz is, hogy polgáraink hozzáférjenek a kulcsfontosságú információkhoz” – mondta.

A teljes cikket ITT olvashatja el.

A járványügyi helyzettel összefüggő cikkeinket
ITT olvashatja el.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Magánszemély adómentes bevétele

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Tagdíj átvállalása

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Üzemanyag hatósági/piaci ár könyvelése

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 november
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetÉs