hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A jogi képviselőnek számolnia kell a koronavírus-fertőzés lehetőségével

  • adozona.hu

A koronavírus járványhelyzetre tekintettel a jogi képviselővel szembeni fokozott elvárás azt is magában foglalja, hogy a fertőzés veszélyével is számolva ügyintézési, munkaszervezési rendjét úgy alakítsa, hogy a folyamatos ügyvitelt biztosítani tudja – mondta ki a Kúria.

A Kpkf. VI. 39 408/2021/2. számú végzésről szóló kúriai ismertető szerint a perbeli ügyben a felperes mulasztott, amikor az alperesi határozat jogszerűségét vitató keresetlevelét – általa elismerten – a keresetindítási határidőn túl, elkésetten terjesztette elő. Mulasztása utólagos kimentésére az igazolási kérelmében és a fellebbezésében felhozott körülmények nem voltak elegendőek. Azok a jogi képviselője mulasztásának vétlenségét, önhibán kívüli voltát nem támasztották alá, így a kérelem méltányos – helyt adó – elbírálását nem alapozhatták meg. 

A Kúria végzésében rámutatott, hogy a jogi képviselőnek fokozottan ügyelnie kell arra, hogy a beadványokat a jogszabályok által előírt határidőben, helyen és módon terjessze elő. Ezért a mulasztás kimentésére a jogi képviselő érdekkörében felmerülő adminisztrációs mulasztás, ügyviteli hiányosságra visszavezethető késedelem alapul nem szolgálhat.

Kiemelte, hogy a csaknem egy éve fennálló koronavírus járványhelyzetre tekintettel a jogi képviselővel szembeni fokozott elvárás azt is magában foglalja, hogy a fertőzés veszélyével is számolva ügyintézési, munkaszervezési rendjét úgy alakítsa, hogy a folyamatos ügyvitelt biztosítani tudja.

A jelen járványügyi helyzetben az esetleges koronavírus-fertőzés, illetve karantén tényleges bekövetkezésének pontos idejét a jogi képviselő valóban nem láthatja előre, azonban megfelelő gondosság mellett számolnia kell a fertőzés vagy a karantén bekövetkezésének lehetőségével, akár a jogorvoslati határidő utolsó napjaiban is. Amennyiben ennek a jogi képviselő nem tesz eleget, a mulasztása kapcsán az önhiba hiánya nem állapítható meg – írja a kuria-birosag.hu.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Sportlövészet oktatás áfa

Bunna Erika

adótanácsadó

Őcsg

Lepsényi Mária

adószakértő

Őstermelő

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 március
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31