hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A 2020-as év transzferárkihívásai

  • Kiss Péter adószakértő, TruTax Kft.

A 2020. szeptember 30-áig kitolt társaságiadó-bevallási kötelezettségnek köszönhetően sok üzleti éves adózó nemrég fejezte be a 2019. évi transzferárak felülvizsgálatát, és a kapcsolódó nyilvántartások elkészítését. A 2020-as évet érintő transzferár-kötelezettségek teljesítésére látszólag még bőven van idő, ennek ellenére már most célszerű foglalkozni ezzel a kérdéskörrel ezen év kapcsán. Cikksorozatunk első része a 2020. év sajátosságait, a transzferár meghatározásához, felülvizsgálatához és dokumentálásához kapcsolódó kihívásokat, illetve az érintett vállalkozások körét mutatja be.

A Covid-19 által okozott gazdasági hatások és ezen hatások vállalatcsoportra gyakorolt következményei jelentős változásokat indukálnak, indukálhattak. Ezek a változások elég sokrétűek: a kapcsolt vállalkozások között meglévő funkciók, folyamatok, kockázatok módosulásától egészen az új ügyletek kialakításáig és bevezetéséig terjedhetnek.

Olvassa el az Adózóna „A társasági adó változásai az adócsomagban”, „Tartozásátvállalás kapcsolt vállalkozások között” és „Kapcsolt vállalkozás vagy nem kapcsolt: az itt a kérdés” cikkét is!

A megváltozott körülmények az esetek túlnyomó többségében a transzferár-nyilvántartások elkészítése mellett befolyással vannak a kapcsolt vállalkozások közötti árak meghatározására, felülvizsgálatára és ehhez kapcsolódóan a szokásos piaci ár azonosítására. E tekintetben az elmúlt években, évtizedben alkalmazott gyakorlat mindenképpen felülvizsgálatra szorul, és ez a felülvizsgálat jelentős kihívások elé állíthatja az érintett vállalkozásokat.

Olvassa tovább cikkünket, hogy megtudja mi az elmúlt évek gyakorlata, a 2020-as év sajátosságai, mi okoz nehézséget a 2020-as év nyilvántartás-készítésével kapcsolatban, illetve melyek az érintettek vállalkozások!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás vállalkozó tárgyieszköz-vásárlás

Szipszer Tamás

adószakértő

Kilépés kata alól

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs