hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A társasági adó változásai az adócsomagban

  • Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló

A kormány a T/13258 számon benyújtotta az adótörvények módosításra vonatkozó javaslatait. Ebben a társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvényben (tao-törvény) a következő változtatási javaslatok szerepelnek.

Fogalmak

Ellenőrzött
külföldi társaság

A tao-törvény előírása szerint mentesül az ellenőrzött külföldi társasági minősítés alól az a külföldi vállalkozás, telephely abban az adóévében

a) amelyben a külföldi személy adóügyi illetősége, a külföldi telephely fekvése szerinti állam jogszabályai alapján megállapított adózás előtti eredménye a 243 952 500 forint összeghatárt meg nem haladó nyereség és a nem kereskedelmi tevékenységből származó jövedelme a 24 395 250 forint összeghatárt meg nem haladó nyereség, vagy

b) amelyben a külföldi személy adóügyi illetősége, a külföldi telephely fekvése szerinti állam jogszabályai alapján megállapított adózás előtti nyeresége nem haladja meg az elszámolt működési költségei 10 százalékát.

A 2021-es változásokról szóló írásainkat itt találja!

A javaslat – figyelemmel az Európai Unió ajánlására – a nem együttműködő, úgynevezett feketelistán szereplő országokkal szemben szigorítást fogalmaz meg. Lényege, hogy ha a feketelistán szereplő államban lévő vállalkozás, telephely kapcsán merül fel az ellenőrzött külföldi társaságként való minősítés, akkor nem lehet alkalmazni a minősítés alóli mentességet jelentő említett rendelkezéseket. A feketelistán szereplő államokról a pénzügyminiszter rendeletet ad ki a tao-törvény – e módosítással beiktatott – felhatalmazása alapján.

Olvassa tovább cikkünket, hogy megtudja milyen további módosításokat tartalmaz a benyújtott javaslat a társasági adó területén!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

2023 HIPA

Szipszer Tamás

adószakértő

Főfoglalkozású átalányadózóból katás

Szipszer Tamás

adószakértő

Osztalékfizetés katából visszatért bt.

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 január
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs