hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Katás egyéni vállalkozó szünetelés alatt kapott támogatása: bevétel vagy sem?

  • adozona.hu
1

Szünetelő katás egyéni vállalkozó MVH-támogatást kap. Kifizetőnek számít-e a minisztérium, bevételnek minősül-e a támogatás, maradhat-e kataalany a vállalkozó vagy sem? Olvasói kérdésre Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

A kérdés részletesen így hangzik: két kérdésem lenne egy esettel kapcsolatban:

1. Egy katás egyéni vállalkozó szünetel egész évben. Most derült ki számunkra, hogy év közben kapott MVH-támogatást. Katát nem fizetett egész évben. Szünetelés alatt (2022. augusztus 31-éig) érkezett területalapú támogatást milyen minőségben kell bevallania, katás adózóként vagy magánszemélyként? Jelentsük be visszamenőleg a 22T101E nyomtatványon, hogy szünetelés alatt bevételt szerzett?

Az Adózóna válaszol – Támogatások és fejlesztési tartalék

2. Az ügyfél kérésére mi bejelentettük új katásnak szeptember 1-jétől szünetelés alatt. De most is kapott MVH-támogatást október 4-én. Ez alapján viszont ki kellene lépnie a katából, mert kifizetőtől bevételt szerzett. Szünetelés alatt ki tud lépni, vagy ki kell lépnie a katából?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

Mindenekelőtt szeretném azt leszögezni, hogy a katatörvény sem korábban, sem most az új törvény alapján nem adott konkrét szabályt a szünetelés időszakában érkezett bevétel kezelésére.

Az új katatörvény 7. § (8) bekezdés d) pontjának záró mondata viszont annyit megemlít, hogy a tételes havi adót meg kell fizetni mindazon hónapokra vonatkozóan is, mely hónapokban bevételre tesz szert a kisadózó.

A kérdés megválaszolásában azonban ez csak részben tud segíteni, ugyanis ha a kapott támogatás költségek ellentételezésére vagy fejlesztési célra adott támogatásnak minősül, akkor az nem is bevétel a kata szempontjából, emiatt kataalanyisága nem szűnik meg.

Egy támogatás csakis akkor minősül költségek fedezetére vagy fejlesztési célra kapott támogatásnak, ha a támogatásban részesülő köteles az igazolt kiadásaival elszámolni a folyósító szerv felé. Tehát ha a kapott támogatással kapcsolatban a folyósító szerv felé számlákat, kimutatásokat, egyéb elszámolással kapcsolatos dokumentumokat (pl. szerződések, bérjegyzék stb.) kellett bemutatni, vagy a tevékenységet ellenőrizte a folyósító, akkor ez a támogatás nem minősül bevételnek.

Ha azonban nem történik meg az elszámolás, akkor a kapott támogatás sajnos bevételnek fog minősülni, s mivel az kifizetőtől származik, így a kataalanyiság a bevétel megszerzését megelőző napon meg is szűnik, melynek tényét a NAV felé 15 napon belül be is kell jelentenie a szünetelés mellett is. Ha tehát ezen támogatást kifejezetten a bevételszerző tevékenységgel kapcsolatban szerezte meg a vállalkozó, akkor sajnos nem maradhat az új kata hatálya alatt.

Ez esetben ezen bevétele után az önálló tevékenységre vonatkozó szabályok szerint kell adóznia az szja-törvény rendelkezései szerint. A kapott bevétel 89 százaléka után kell a 15 százalék szja-t és a 13 százalék szochót megfizetni a juttatás megszerzésének negyedévét követő hónap 12. napjáig.

A régi kata hatálya alatt megszerzett támogatást, amennyiben az a katás vállalkozói tevékenységével összefüggésben szerezte meg, katás bevételnek minősül. A NAV egyedi ügyben hozott írásos állásfoglalása alapján tehát a szünetelés mellett megszerzett bevétel is katás bevételnek minősül, kivéve ha a támogatás megfelel a már említett költségek fedezetére vagy fejlesztési célból kapott támogatás fogalmának, mert akkor ezen támogatás nem minősül katás bevételnek.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (1)
paueri

Ez nem lehet, hogy ŐSTERMELŐI tevékenység keretében kapott támogatás és semmi köze a KATA adózásához?

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Cégautóadó-kötelezettség üzembentartó részéről

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Iskolarendszerű képzés költségeinek átvállalása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1