hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adózási mód váltása szünetelés alatt

  • adozona.hu
1

Lehet-e szünetelés alatt egyik adózásról áttérni egy másikra? Olvasói kérdésre Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

A kérdés részletesen így szólt: Egy új kata hatálya alá tartozó egyéni vállalkozó, aki szünetelteti tevékenységét, megkeresést kapott egy építőipari munka elvégzésére mint alvállalkozó. A megkeresés elgondolkodtatta, hogy áttérjen az szja hatálya alá, de ezt a változást még a szüneteltetés alatt szeretné véghez vinni. Így április elsejével már az szja-törvény hatálya alá tartozó átalányadózó egyéni vállalkozóként kezdheti újra a tevékenységét a szüneteltetés után. Kérdésem: szüneteltetés alatt is megtörténhet az adózási mód váltása?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Elméletileg egy egyéni vállalkozó szünetelés alatt csak a székhelyváltozást tudja bejelenteni.

Ugyanakkor a gyakorlat szerint – mivel ezen választást nem a webes ügysegéden keresztül kell megtennie, hanem a 101E jelű változásbejelentő nyomtatványon – a bejelentést a NAV elfogadja.

Március 31-éig kell kilépnie a kata hatálya alól és egyúttal bejelentkeznie átalányadó alá.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (1)
Ruszin Zsolt

Köszönöm, hogy rámutattál arra, hogy ez a gyakorlat alapján van csak így. A gyakorlat nagyjából helyes, bár a szünetelés alatt tevékenységi kört se lehet váltani és - érthetetlen módon - nincs adóvisszaigénylés se. Már évekkel ezelőtt javaslatot tettem a jogszabály (Evec. tv. 18.§ (3)) módosítására, de ezek szerint volt ennél fontosabb téma, a szüneteltetés alulszabályozottsága nem éri el a Pénzügyminisztérium ingerszintjét.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Képernyő előtti munkavégzés

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Átalakulás esetén eredménytartalék felosztása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink