hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Visszatérés katáról az szja hatálya alá – költségelszámolás, értékcsökkenés

  • Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló

A kata szabályainak jövő évi szigorítása miatt tapasztalatok szerint az egyéni vállalkozók közül is sokan fontolgatják, hogy kilépnek a katából, és visszatérnek a személyi jövedelemadózás hatálya alá. Cikkünkben összefoglaljuk az egyéni vállalkozók számára a tárgyi eszközök és nem anyagi javak címen lehetséges költségelszámolás szabályait a kata alól a személyi jövedelemadózásra történő visszatérést követően.

A kata szerint adózó egyéni vállalkozó – ha ki kíván lépni a katából – választhatja a vállalkozói adózást vagy az átalányadózást.  A cikk az átalányadózást választókat nem érinti, mivel esetükben a bevétel arányában kell meghatározni a költséget, így nincs jelentősége a tárgyi eszközök és nem anyagi javak alapján történő költségelszámolásnak.

Értékcsökkenési leírás a vállalkozói személyijövedelemadó-alapban

A vállalkozói személyi jövedelemadózásra történő visszatérést követő költségelszámolásról a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény (Katv.) 25. paragrafusa tartalmaz előírást. Ehhez azonban első lépésként – a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII törvény (szja-törvény) nyilvántartásra vonatkozó rendelkezéseinek megfelelő alkalmazásával – részletes vagyonleltárt kell készítenie a vállalkozónak minden olyan eszközéről, amelyet a vállalkozói tevékenysége keretében fog használni [Katv. 25. § (6) bekezdés].

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja, milyen nyilvántartásokat kell vezetniük, mi lesz az értékcsökkenési leírás alapja, s milyen tényezők befolyásolják a vállalkozói osztalékadó-alapot. 

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kapcsolt vállalkozás

Szipszer Tamás

adószakértő

Kata 40%

Szipszer Tamás

adószakértő

Pót ügyvezető

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 október
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs