hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Százezrekkel kevesebb a katás, de újra növekszik a számuk

  • adozona.hu

Míg 2022-ben 261 ezer vállalkozó mondta magát katásnak, jelen pillanatban 40 ezren vannak azok, akikről biztosan lehet tudni, hogy ezt az adónemet választották a Számlázz.hu 724 ezer ügyfele közül. A többi ügyfél sem tűnt el, csak jellemzően más adónemet választott (2022 óta százezerrel nőtt a számuk). Lassan, de növekszik az új katások köre is: az utóbbi egy évben (2023. február és 2024. február között) ötezerrel ismét nőtt a számuk.

Az éves katabevallás február 26-ai határidejéhez közeledve a Számlázz.hu számvetést készített arról, hogy a több, mint 724 ezer ügyfele közül hány egyéni vállalkozó jelezte a számlázási fiókjában, hogy a kata adónem szerint adózik. Mint ismeretes, a kisadózó vállalkozások tételes adója (régi kata) 2022. augusztus végén szűnt meg. Akkor 261 ezer katás regisztrált ügyfél volt a Számlázz.hu rendszerében. 2022. szeptember 1-jétől teljesen új szabályok vonatkoznak a katásokra, a legfontosabb, hogy megszűnik a kataalanyiság, ha valaki kifizetőtől szerez bevételt. A katások száma emiatt először 35 ezerre csökkent a Számlázz.hu-nál, de az elmúlt egy évben ismét növekedésnek indult, mára már legalább 40 ezren jelezték, hogy katásként adóznak.

A többi ügyfél sem tűnt el, csupán más adónemet választottak: nagy részük átalányadózó lett a változások után, de vannak olyanok is, akik társas vállalkozást alapítottak. Az előírásoknak megfelelően azok választják a katát, akiknek magánszemély partnerei vannak. Sok a katás vállalkozók között a fodrász, kézműves, alkotóművész, nyelvtanár, vagy éppen személyi edző.

A mostani katások túlnyomó többsége már 2022 előtt is vállalkozó volt, és mindössze 20 százalékuk rendelkezik könyvelővel.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Osztalékká vált osztalékelőleg

Szipszer Tamás

adószakértő

Őstermelő és egyéni vállalkozó iparűzési adó

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szekrényzár fordított áfával?

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink