NAV-ellenőrzések katásoknál

  • Kocsis Zoltán közgazdász, Dr. Szeiler & Partners Könyvelő és Adótanácsadó Iroda

Rengeteg a katás NAV-ellenőrzés. Álmunkban sem gondoltuk, hogy ilyen sok a probléma.

2021-ben óriási szigorítások történtek a kata terén. 40 százalékos adót kell fizetnie annak a cégnek, amely éves 3 millió forintnál magasabb összegben veszi igénybe katás adóalany szolgáltatását, de ha kapcsolt vállalkozásnak minősül, akkor a legelső számla is 40 százalékkal adózik.

Nagyon sokáig csak elvétve találkoztunk katás jogviszony-ellenőrzéssel, de ezen adómérték módosulását követően az idei évben rengeteg ellenőrzést indított a NAV.

Először általában a katás szolgáltatásokat megrendelő vállalkozásokat vizsgálják és nyilatkoztatják, aztán a kataalany is megkapja a sokszor akár 40 pontból álló kérdőívet. Azt gondoltuk, hogy azért jött a kata új szabályozása, mert nincs kapacitás ezen jogviszonyok ellenőrzésére. El kell szomorítanunk azonban minden kataalannyal kapcsolatban állót és kataalanyt: ez sajnos megváltozott. A 40 százalékos adóval együtt "megjött a NAV kedve" a korábbi jogviszonyok ellenőrzésére. És azt kell mondanunk, hogy nem ok nélkül!

Egyszerű adózási forma – nem is veszik komolyan

A kata (kisadózó vállalkozások tételes adója) egy alapvetően nagyon egyszerű adózási forma. Először oda kell figyelni arra, hogy mikortól választható és megfelelően válasszuk (sajnos volt olyan regisztráció, amit téves x-elés miatt utasítottak el, és senki nem vette észre), illetve ha szeretnénk, akkor minél hamarabb regisztráljunk be a tételes helyi iparűzési adó alá. Ezt követően szükség van egy számlázóra online NAV-kapcsolattal, és már dolgozhatunk is.

Amire figyelni kell:

» a kata 25, 50 vagy 75 ezer forintos adóját lehetőleg időben utaljuk át,  

» vezessünk nyilvántartást a befolyt összegekről, de legalább tudjuk azt, hogy átlépjük-e az éves 12 millió forintos katahatárt,

» adjuk be a következő évben február 25-éig a katabevallást, amihez legkésőbb addig csináljuk meg a katanyilvántartást, és

» jelezzük, ha átléptük egy megbízó esetében az 1 millió forintos értékhatárt!

Alanyi mentesként megérteni az áfa 12 millió forintos határát kissé bonyolultabb, de nem lehetetlen, és ha van egy szerződésünk, azt gondoljuk, kimerítettük a kötelezettségeink nagy részét.

Olvassa el az Adózóna 2021-es változásokkal kapcsolatos egyéb írásait, valamint a HVG Adó 2021 különszámát is!
Esetleg még elmehetünk egy adótanácsadóhoz tájékozódni, de azt már szinte senki nem csinálja, hogy az adóév elteltével is őszintén átbeszéli a történéseket vele. Amíg nincs egy NAV-ellenőrzés. Ekkor pedig jön a feketeleves, hogy mi az, amit hibáztunk. Márpedig a tét nem kicsi!

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, mi a NAV-ellenőrzés tétje kataalanyoknál, melyek a leggyakoribb katás problémák, valamint, hogy hogyan néz ki egy katás NAV-ellenőrzés!
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Munkaidő

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Csökkent részmunkaidős szabadsága

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close