hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mikrobusz költségeinek elszámolása

  • adozona.hu

Üzleti útnak minősül-e, ha a kivás gazdasági társaság hétvégéken bérbe adja az általa lízingelt mikrobuszt? – kérdezte az Adózóna olvasója. Dr. Császár Zoltán adótanácsadó, jogász válaszolt.

A kérdés konkrétan így szólt: "100 százalékos önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságunk végzi az általános iskolások szállítását a lakhelyük és az iskola között, amihez egy 9 személyes mikrobuszt szereztünk be nyílt végű pénzügyi lízing keretében. A gazdasági társaság kivaalany. A szállításért a társaság havonta számlát állít ki az önkormányzat felé a megtett kilométerek alapján. Ezekről az üzleti utakról útnyilvántartást vezetünk, ami lehetővé teszi a pénzügyi lízing során felszámított áfa 50 százalékos mértékénél nagyobb összeg visszaigénylését, tekintettel arra, hogy a mikrobusszal szinte teljesen üzleti célú használat valósul meg. A társaság tervezi, hogy a kisbuszt „nem iskolaidőben”, azaz hétvégéken, illetve iskolai szünetekben bérbe adja harmadik személyeknek (például családi, baráti hosszú hétvégékre, nyáron nyaralásokra stb.). A kérdésünk az, hogy az ilyen bérbeadások üzleti útnak minősíthetők-e (azaz a pénzügyi lízing áfája ezekre az utakra is visszaigényelhető-e)? Illetve kell-e az ilyen utakról útnyilvántartást (vagy egyéb bármilyen nyilvántartást) vezetni az üzleti utak arányának alátámasztásához? Amennyiben magánhasználat is megvalósul a gépjárművel, akkor a jármű fenntartásához szükséges költségek (karbantartás, üzemanyag stb.) magánhasználatra jutó része beleszámít-e a kiva alapjába [Kiva tv. 20. § (3) d) pont]?"

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Véleményem szerint a gazdasági társaság szempontjából üzleti tevékenységnek minősül az iskolások szállítása, amit az önkormányzat felé számláz (1), valamint a hétvégi, iskolaidőn kívüli bérbeadás is, amit a mindenkori bérbe vevő felé számláz (2). Az (1) esetben a gazdasági tevékenység személyszállítás, a (2) esetben pedig gépjármű-bérbeadás. Ennek megfelelően egyiket sem kell magáncélú használatnak tekinteni az adólevonási jog arányosítása szempontjából.

A Katv. 20. § (3) d) pontja szerint a Szocho tv. 1. § (4) b) pontja (a további hivatkozás miatt: Szja tv. 70. § szakasza) szerinti egyes meghatározott juttatások az adóalapot képező személyi jellegű kifizetések közé tartoznak. Az Szja tv. 70. § a magáncélú telefonhasználat vonatkozásában definiál jövedelmet [Szja tv. 70. § (1) b) pont], cégautó magánhasználatával kapcsolatban azonban nem.

Ha a magánszemélyek a céges személygépkocsit magáncélra használják, abban az esetben nem keletkezik adókötelezettségük, ugyanis az Szja. tv. 1. számú melléklet 8.37. alpontja erre az esetre mentességi szabályt fogalmaz meg. A már hivatkozott jogszabályhely értelmében a nem pénzben kapott juttatások közül adómentes a kifizető által biztosított személygépkocsi magáncélú használata.

Így belátható, hogy az esetleges magánhasználat nem tartozik egyik Szja tv.-beli adóköteles tényállás alá sem, így nem merül fel szocho-, illetve kivakötelezettség sem.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!




További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Átalányadózó adó-, és járulékfizetése

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Közösségi értékesítés / áfaregisztráció

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close