Mikrobusz költségeinek elszámolása

  • adozona.hu

Üzleti útnak minősül-e, ha a kivás gazdasági társaság hétvégéken bérbe adja az általa lízingelt mikrobuszt? – kérdezte az Adózóna olvasója. Dr. Császár Zoltán adótanácsadó, jogász válaszolt.

A kérdés konkrétan így szólt: "100 százalékos önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságunk végzi az általános iskolások szállítását a lakhelyük és az iskola között, amihez egy 9 személyes mikrobuszt szereztünk be nyílt végű pénzügyi lízing keretében. A gazdasági társaság kivaalany. A szállításért a társaság havonta számlát állít ki az önkormányzat felé a megtett kilométerek alapján. Ezekről az üzleti utakról útnyilvántartást vezetünk, ami lehetővé teszi a pénzügyi lízing során felszámított áfa 50 százalékos mértékénél nagyobb összeg visszaigénylését, tekintettel arra, hogy a mikrobusszal szinte teljesen üzleti célú használat valósul meg. A társaság tervezi, hogy a kisbuszt „nem iskolaidőben”, azaz hétvégéken, illetve iskolai szünetekben bérbe adja harmadik személyeknek (például családi, baráti hosszú hétvégékre, nyáron nyaralásokra stb.). A kérdésünk az, hogy az ilyen bérbeadások üzleti útnak minősíthetők-e (azaz a pénzügyi lízing áfája ezekre az utakra is visszaigényelhető-e)? Illetve kell-e az ilyen utakról útnyilvántartást (vagy egyéb bármilyen nyilvántartást) vezetni az üzleti utak arányának alátámasztásához? Amennyiben magánhasználat is megvalósul a gépjárművel, akkor a jármű fenntartásához szükséges költségek (karbantartás, üzemanyag stb.) magánhasználatra jutó része beleszámít-e a kiva alapjába [Kiva tv. 20. § (3) d) pont]?"

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Véleményem szerint a gazdasági társaság szempontjából üzleti tevékenységnek minősül az iskolások szállítása, amit az önkormányzat felé számláz (1), valamint a hétvégi, iskolaidőn kívüli bérbeadás is, amit a mindenkori bérbe vevő felé számláz (2). Az (1) esetben a gazdasági tevékenység személyszállítás, a (2) esetben pedig gépjármű-bérbeadás. Ennek megfelelően egyiket sem kell magáncélú használatnak tekinteni az adólevonási jog arányosítása szempontjából.

A Katv. 20. § (3) d) pontja szerint a Szocho tv. 1. § (4) b) pontja (a további hivatkozás miatt: Szja tv. 70. § szakasza) szerinti egyes meghatározott juttatások az adóalapot képező személyi jellegű kifizetések közé tartoznak. Az Szja tv. 70. § a magáncélú telefonhasználat vonatkozásában definiál jövedelmet [Szja tv. 70. § (1) b) pont], cégautó magánhasználatával kapcsolatban azonban nem.

Ha a magánszemélyek a céges személygépkocsit magáncélra használják, abban az esetben nem keletkezik adókötelezettségük, ugyanis az Szja. tv. 1. számú melléklet 8.37. alpontja erre az esetre mentességi szabályt fogalmaz meg. A már hivatkozott jogszabályhely értelmében a nem pénzben kapott juttatások közül adómentes a kifizető által biztosított személygépkocsi magáncélú használata.

Így belátható, hogy az esetleges magánhasználat nem tartozik egyik Szja tv.-beli adóköteles tényállás alá sem, így nem merül fel szocho-, illetve kivakötelezettség sem.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Magyar munkáltatónak külföldön végzett távmunka

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Műemléképület áfája

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

2019 november
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X